O băutură consumată zilnic vă prelungește viața

O băutură consumată zilnic vă prelungește viața

Efectele pozitive ale consumului regulat de cafea au fost confirmate de două studii ample efectuate recent în 10 țări europene și în Statele Unite.

Persoanele care consumă aproximativ trei cești de cafea pe zi, inclusiv decofeinizată, ar avea o speranță de viață mai mare în comparație cu cele care nu au acest obicei, conform cercetării europene care a analizat date de la 520.000 de bărbați și femei cu vârsta peste 35 de ani care au luat parte, timp de 16 ani, la studiul EPIC (European Perspective Investigation into Cancer and Nutrition).

„Am constatat că un consum crescut de cafea a fost asociat unui risc mai mic de mortalitate de orice cauză, în special ca urmare a bolilor circulatorii și ale sistemul digestiv”, a declarat Marc Gunter, reprezentant al Agenției Internaționale de Cercetare în Domeniul Cancerului, unul dintre principalii autori ai studiului.

Acesta este studiul cu cea mai mare anvergură desfășurat vreodată în Europa cu privire la efectele cafelei asupra sănătății și longevității, cea mai populară băutură din lume, cu circa 2,25 miliarde ce cești consumate zilnic, mai arată sursa citată. „Aceste rezultate au fost similare în zece țări europene cu obiceiuri și culturi diferite”, a precizat Marc Gunter.

Studiul oferă, de asemenea, informații importante cu privire la posibilele mecanisme care stau la baza efectelor benefice ale cafelei, excluzând cofeina.

Cafeaua este deosebit de bogată în antioxidanți care joacă un rol important pentru prevenirea cancerului, subliniază cercetătorii.

Al doilea studiu a fost realizat în Statele Unite și a inclus peste 185.000 de adulți având origini diferite și vârsta între 45 și 75 de ani, monitorizați o perioadă medie de șaisprezece ani.

Autorii au descoperit o asociere între consumul ridicat de cafea și scăderea riscului de mortalitate ca urmare a bolilor cardiovasculare, respiratorii și renale, dar și a cancerului și diabetului.

Potrivit cercetării, persoanele care beau o ceașcă de cafea pe zi au prezentat un risc cu 12% mai redus de a muri pe parcursul studiului în comparație cu cele nu au consumat această băutură, procent care a crescut la 18% în cazul celor care au servit trei cești pe zi.

Ca și în cazul studiului european, efectele au fost similare în cazul sortimentelor de cafea fără cofeină.

Fiind vorba de studii observaționale, aceste nu dovedesc însă cauza și efectul, au avertizat cercetătorii printre care se numără și experți independenți.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a încetat în 2016 să includă cafeaua printre factorii cancerigeni asociație cancerului de vezică urinară, precizând că această băutură reduce riscul de tumori uterine și hepatice.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.