O nouă tragedie loveşte Iaşiul

O nouă tragedie loveşte Iaşiul

Patru persoane, dintre care trei adulţi – inclusiv şoferul – şi un copil, au decedat în urma accidentului rutier înregistrat în zona localităţii Perşani din judeţul Braşov. Un număr de 27 de victime, între care 21 de copii, au fost transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă, Spitalul Clinic de Copiii, Spitalul Militar şi Spitalul „Sf. Constantin”. Toate victimele sunt politraumatizate şi sunt monitorizate în spitalele amintite.

UPDATE 15:00 – Un număr de 12 copii, răniţi în urma accidentului, au fost internaţi la Spitalul Clinic de Copii Braşov. Prefectul de Braşov, Ciprian Băncilă, a declarat că doi dintre aceştia sunt în investigaţii neurologice, iar ceilalţi 10 sunt în afara oricărui pericol, dar rămân în spital pentru monitorizare.

Copiii care se aflau în autocarul implicat în accidentul din judeţul Braşov erau de la Colegiul Naţional de Artă Octav Băncilă şi de la Palatul Copiilor din Iaşi şi se duceau la un festival la Arad. Este vorba de un grup de 31 de copii, însoţiţi de doi profesori care se duceau la un festival folcloric, ce se desfăşoară la Arad în perioada 17-19 iunie.

Cu durere şi cu îngrijorare pentru cei implicaţi în accident, vă transmitem că grupul din autocar era format din 34 de elevi şi doi profesori de la Palatul Copiilor din Iaşi şi de la Colegiul Naţional de Artă Octav Băncilă, componenţi ai ansamblului folcloric HORA, care se deplasau către Arad, pentru a participa la un festival internaţional de folclor al copiilor”, a explicat Camelia Gavrilă.

Microbuzul înmatriculat în judeţul Iaşi implicat, vineri, într-un accident rutier pe DN 1 în zona localităţii Perşani a acroşat, în timp ce se deplasa în direcţia Sibiu venind dinspre Braşov, un parapet de beton care separă sensurile de mers într-o curbă la dreapta, răsturnându-se pe celălalt sens de circulaţie, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov comisarul şef Liviu Naghi.

Copiii aflaţi în microbuz aveau vârste cuprinse între 12 şi 20 ani. Circulaţia pe DN 1 în zonă este închisă deocamdată până la efectuarea măsurătorilor în urma accidentului.

Două elicoptere ale Inspectoratului de Aviaţie al MAI sunt pregătite să intervină în caz de nevoie.

Potrivit primei evaluări a echipelor medicale, în urma accidentului patru persoane au decedat, pompierii acţionând, încă, pentru descarcerarea a trei dintre acestea. La faţa locului, s-a intervenit cu cinci autospeciale SMURD, două autospeciale de transport victime multiple (ATPVM), trei de descarcerare, o maşină de stingere a incendiilor şi o ambulanţă de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (peste 50 de lucrători ai ISU şi ai Ambulanţei).

Apelul la numărul unic de urgenţă 112 a fost efectuat la ora 12,36, iar la ora 12,40 a fost activat Planul Roşu de intervenţie. La faţa locului a fost constituit un punct medical avansat. De asemenea, două elicoptere grele (MI-17 şi MI-8) ale Inspectoratului de Aviaţie al MAI sunt pregătite să intervină în caz de nevoie”, precizează MAI.

Autocarul răsturnat transporta 28 de copii şi 3 adulţi.

Autocarul implicat în accident aparţine unei firme cu sediul în Valea Adâncă, comuna Miroslava, judeţul Iaşi.

La două săptămâni distanţă

O altă tragedie a lovit Iaşul pe 2 iunie 2016, la zece ani de la un incident parcă tras la indigo. Elicopterul SMURD Iaşi destinat curselor transfrontaliere cu Republica Moldova s-a prăbuşit în Rraionul Cantemir, lângă o pădure din zona localităţii Haragâş, toţi cei patru membri ai echipajului pierzându-şi viaţa. La bordul elicopterului se afla un echipaj format dintr-un pilot, copilot, medic şi asistent. Este vorba de doctoriţa Mihaela Dumea (35 de ani), asistentul medical Gabriel Sandu (39 de ani), angajaţi în cadrul UPU-SMURD de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi, alături de comandor Doru Gavril – pilot şi căpitan comandor Voicu Şocae – copilot. Potrivit autorităţilor, pilotul avea 4.181 de ore de zbor la activ pe acest aparat, iar copilotul 1.480 de ore.

Pe 9 ianuarie 2006, în Iaşi a avut loc o tragedie similară celei de pe 2 iunie. Un elicopter SMURD, tot cu patru persoane la bord, s-a prăbuşit în apropierea Aeroportului Iaşi, iar dr. Liliana Puiu, medic de urgenţă, Mioara Haută, asistent medical, şi cei doi piloţi, cpt. comandor Mihai Valentin Stănescu, şi cpt. comandor Augustin Toma, şi-au pierdut viaţa. Ulterior, în urma unei anchete care a durat mai mult de doi ani, s-a stabilit că aparatul s-a prăbuşit din cauza unei erori umane, fiind vorba despre o problemă de adaptare a piloţilor la condiţiile meteo şi nu ar fi fost o defecţiune tehnică.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.