Oferta de apartamente noi a scăzut cu 8%

Oferta de apartamente noi a scăzut cu 8%

În primul trimestru din acest an, apartamentele din România s-au scumpit cu 4% faţă de ultimele trei luni din 2016, reiese dintr-un studiu realizat de Imobiliare.ro.

Ritmul actual de creştere a preţurilor se situează, însă, considerabil sub cel caracteristic perioadei de boom a pieţei autohtone. În 2006-2008, locuinţele se scumpeau, la modul general, cu peste 5% pe trimestru, ajungând chiar la 16% (în T1 2008) sau 13% (în T3 2006).

Acesta este al doilea cel mai mare avans înregistrat în ultimii aproape trei ani, fiind depăşit doar de un salt de 4,2%, ce a avut loc în T4 2014. Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor, piaţa rezidenţială autohtonă se înscrie pe un trend ascendent de 11 trimestre încoace (începând cu a doua jumătate a anului 2014, mai exact). De atunci, marja medie de creştere la nivel trimestrial a fost de 2,4%. Prin urmare, în momentul de faţă ne situăm la un nivel de preţ similar cu cel consemnat în anul 2010”, se arată în document.

Pe de o parte, evoluţia numărului de anunţuri de vânzare valabile în cele mai mari şase oraşe ale ţării relevă o tendinţă clară de diminuare a ofertei. La capitolul proprietăţi nou-intrate pe piaţă, datele arată un declin de aproximativ 20% în primul trimestru din 2017 faţă de perioada similară a anului trecut – în acest răstimp, cea mai mare scădere (în valoare de 27%) a avut loc în Constanţa, iar cea mai mică (8%) în Iaşi. Din punctul de vedere al numărului total de proprietăţi disponibile spre vânzare, tendinţa de diminuare este şi mai accentuată, atingând o medie de 33%. Constanţa se situează, din nou, în fruntea clasamentului celor mai mari scăderi (cu un minus de 37%), fiind urmată îndeaproape de Bucureşti, cu un recul de 35%. Cel mai mic declin, de 25%, a fost consemnat tot în Iaşi”, arată studiul Imobiliare.ro.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.