Paradă ecvestră de Ziua Bucovinei

Paradă ecvestră de Ziua Bucovinei

Locuitorii oraşului Rădăuţi au sărbătorit anul acesta Ziua Bucovinei asistând la Parada Ecvestră organizată de Centrul Cultural PETRE ŢUŢEA în parteneriat cu Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA (Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor), Herghelia Rădăuţi, Grajdurile Berejovschi şi Grajdurile Domneşti.

Parada Ecvestră din Ţinutul Rădăuţilor a debutat sâmbătă 28 noiembrie a.c. la prânz, corpul ecvestru de paradă (ce a reunit cele mai reprezentative exemplare de SHAGYA ARABA din Ţinutul Rădăuţilor) parcurgând un traseu ce a înconjurat Piaţa Unirii pentru a se opri în incinta Mănăstirii Bogdana, unde manifestarea s-a încheiat printr-un recital de poezie patriotică susţinut de jupâniţele muşatine din Ansamblul de reconstituire istorică ORDINUL MUŞATINILOR ce au oferit publicului prezent poezie de Mihai Eminescu şi Adrian Păunescu.

După încheierea paradei, publicul a putut interacţiona cu toţi caii prezenţi în paradă, deoarece aceştia au mai zăbovit în boxele rustice amenajate din buşteni şi cetină în parcarea Mănăstirii Bogdana spre încântarea copiilor mai ales.

Istoria hergheliei de la Rădăuţi se deapănă din anul 1792, când a fost înfiinţată LANDESGESTUETTS – UND REMONTIERUNGS DEPARTEMENT IN DER BUCOWINA ZU RADAUTZ pentru a se asigura necesarul de cabaline pentru cavaleria armatei habsburgice.

După începerea Primului Război Mondial, herghelia a fost evacuată la Stockerau, Austria, iar după unirea Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918, statul român o reînfiinţează în 1919 cu 150 de cabaline provenite din nucleul evacuate.

Ziua Bucovinei este marcată ca sărbătoare naţională oficială începând cu 2015 în urma adoptării de către Parlamentul României a iniţiativei legislative a deputatului sucevean Ştefan-Alexandru Băişanu.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.