Patronul Iașitex dă Oltchimul pe mâna ruşilor

Patronul Iașitex dă Oltchimul pe mâna ruşilor

Combinatul de produse chimice Chimcomplex Borzeşti, controlat de Ştefan Vuza, apatronul Iașitex,  primit acordul Consiliului Concurenţei pentru achiziţia unei mari părţi din activele Oltchim, contra sumei de aproximativ 128 de milioane de euro.

Finanţarea pentru cea mai mare parte a sumei vine de la banca VTB Europe, cu capital rusesc şi sediul în Frankfurt (Germania), potrivit documentaţiei depuse de Vuza. Banca – mamă a VTB Europe este o instituţie rusească de credit, aflată pe lista bancilor sancţionate de SUA şi Uniunea Europeană din cauza legăturilor cu Kremlinul.

Filiala din Europa a VTB nu se află însă pe lista băncilor şi companiilor sancţionate de UE şi SUA, aşa că Chimcomplex poate apela la finanţarea tranzacţiei cu Oltchim prin intermediul acesteia. VTB este controlată de statul rus, prin intermediul unei agenţii din subordinea Ministerului pentru Dezvoltare Economică. Ea a fost sancţionată de SUA şi UE pentru că a furnizat finanţarea necesară pentru operaţiunea de anexare a Crimeei din 2014.

Vuza a încercat să atragă finanţarea necesară tranzacţiei de la mai multe bănci europene şi americane, dar acestea au refuzat în cele din urmă să se implice, astfel că omul de afaceri a apelat la finanţare din Rusia. Alături de VTB Europe, un alt finanţator al tranzacţiei este Credit Suisse.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.