Persoanele singure riscă să moară prematur

Persoanele singure riscă să moară prematur

Un amplu studiu realizat de americani confirmă asocierea dintre izolare şi riscul de deces prematur.

Toate studiile ştiinţifice publicate pe această temă între 1980 şi 2014 au fost examinate de o echipă de cercetători americani care le-a reţinut pe cele mai pertinente, acestea vizând în total peste 3 milioane de oameni de pe tot globul. Singurătatea şi izolarea socială, stabilite obiectiv sau auto-declarate (sentiment subiectiv) au fost analizate pentru a determina impactul lor asupra mortalităţii premature.

S-a constatat un risc cu 30% mai mare, indiferent de sex sau perioada de observaţie. Impactul este determinat de starea iniţială de sănătate şi de vârstă, izolarea afectând în mod mai pronunţat, în termeni de moarte prematură, persoanele sub 65 de ani.

Autorii studiului arată că influenţa singurătăţii, obiective sau subiective, asupra mortalităţii premature este comparabilă cu factorii cunoscuţi de deces prematur (fumat, sedentarism, obezitate). S-au observat efecte fizice (îndeosebi cardiovasculare) şi psihologice (stres, anxietate, depresie), iar situaţiile de izolare necesită sprijin din partea apropiaţilor, dar şi ale colectivităţii pentru a-i face pe oameni să nu mai fie singuri.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.