Personalul nedidactic pichetează joi Prefectura Iaşi

Personalul nedidactic pichetează joi Prefectura Iaşi

Joi, 10 mai 2018, între orele 13:30 – 14:30, USLIP IAŞI va picheta Prefectura Iaşi pentru a atrage atenţia Guvernului României asupra gravelor probleme cu care se confruntă personalul nedidactic din învăţământ.

„Media salarială la această categorie este de aproximativ 1.250 lei net, deoarece pe Legea nr. 153/2017 nedidacticul se găseşte între un minim de 1.150 lei şi un maxim de 1.450 lei. Subliniem că personalul nedidactic nu a beneficiat de majorarea de 20% de la 1 martie 2018, iar din punct de vedere legislativ nu este recunoscută ca parte a sistemului educaţional”, spune Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

Bucătarii din grădiniţe, fochiştii, femeile de serviciu, îngrijitorii, muncitorii de întreţinere sunt absolut vitali pentru buna funcţionare a unităţilor şcolare. Aceştia, însă, îşi desfăşoară activitatea în condiţii mizerabile:

– Lipsa echipamentelor speciale pe care de cele mai multe ori şi le achiziţionează singuri;

– Nedecontarea navetei acolo unde avem persoane care se deplasează din alte localităţi;

– Supranormarea suprafeţei pe care o au în sarcină. De cele mai multe ori femeile de serviciu trebuie să facă munca a două – trei persoane.

„Bolile profesionale sunt mai accentuate la această categorie. Vorbim de micoze, intoxicaţii, alergii, probleme circulatorii etc. Toate acestea sunt cauzate de condiţiile inadecvate în care îşi desfăşoară activitatea”, mai spune Lăcustă.

În ceea ce priveşte personalul auxiliar, sunt diminuări de salarii, în cazul contabililor, între 350 şi 750 lei.

Revendicările pe care USLIP Iaşi le adresează Guvernului României:

„1. Majorarea cu 20% a salariilor şi pentru personalul nedidactic;

  1. Recunoaşterea acestei categorii ca parte integrantă a sistemului educaţional;
  2. Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, refacerea normativelor de muncă şi modificarea regulamentului pentru sporuri pentru a cuprinde şi personalul nedidactic din învăţământ;
  3. Solicităm ca pentru contabilii şi secretarii care au avut diminuări de salarii să se revină la veniturile din luna februarie 2018”.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.