Peste 100 de români apar în „Panama Papers”

Peste 100 de români apar în „Panama Papers”

Rise Project a publicat duminică, 8 mai, o listă cu peste 60 de oameni de afaceri din România care au achiziţionat societăţi offshore de la avocaţii Mossack Fonseca. Însă, „Panama Papers”, cea mai mare scurgere de informaţii din istorie, prinde în cele peste 11 milioane de documente un număr de peste o sută de cetăţeni români.

Documentele făcute publice de John Doe şi analizate de noi au scos la suprafaţă afaceri subterane care explică, astăzi, evenimente din ultimii treizeci de ani. Astfel, am înţeles mai bine legăturile din România dintre Ion Ţiriac şi Klaus Mangold, important om de afaceri german, Remus Truică şi Beny Steinmetz, unul dintre cei mai importanţi afacerişti israelieni din lume, Elan Schwartzenberg şi magnatul media Rupert Murdoch, Jean Claude Gandur şi unul dintre cele mai importante zăcăminte de aur din România”, scriu jurnaliştii Rise Project.

Ca să apreciem dimensiunea fenomenului, cercetătorii Fondului Monetar Internaţional susţin că mai ales ţările în curs de dezvoltare sunt afectate de operaţiunile din paradisurile fiscale, impactul în cazul lor fiind deseori calculat la aproape 2% din produsul intern brut. Adică, pierderi anuale de miliarde de dolari”, explică jurnaliştii Rise Project.

Printre oamenii de afaceri care apar în lista publicată de Rise Project se află:

Corneliu Iacobov – fost politician PSD şi fost proprietar al rafinăriei Rafo Oneşti

Gabriel Comănescu – CEO GSP (şase companii offshore)

Mougel Regis Charles Claude – om de afaceri francez care a adus în România lanţurile de magazine Cora şi Auchan (un offshore)

Ion Ţiriac (un offshore)

Robert Roşu – fondatorul casei de avocatură Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii (un offshore)

Ilie Busuioc – patronul Ocean Fish (un offshore)

Ionuţ Costea – vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, dar şi preşedinte al EximBank (un offshore)

Nicolae Voiculescu – „expert în sănătate”. A fost timp de 7 ani directorul companiei de farmaceutice Novartis. Este membru fondator al Institutului Aspen – România, condus de Mircea Groană, iar în 2008 a fondat compania Link Resources alături de avocatul Ion Nestor de la Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen, casă de avocatură deţinută li de mama fostului ministru Dan Şova. În aceeaşi Link Resources a mai intrat ca asociat şi Dinu Dragoş Lucian, fost CEO al DOMO, A&D Pharma, .în prezent director executiv al Tiriac Holding.

Maria Schutz – fost vicepreşedinte al PSD Dolj, condamnată recent la zece ani de închisoare pentru privatizarea frauduloasă a serelor de stat din Codlea şi Oradea. Schutz a provocat un prejudiciu de 5 milioane de euro bugetului de stat. Supranumită „regina serelor”, Schutz mai apare şi în dosarul de corupţie al lui Cătălin Voicu.

Cristian Mihuțoiu – activează pe piaţa medicală. În 14 aprilie 2011 devenea proprietarul a peste 6000 de acţiuni la firma Medsim Limited, offshore înregistrat în Seychelles.

Vivian Diaconescu – om de afaceri, a fost director al corporaţiei A&D Pharma. Diaconescu a fost și manager al grupului farmaceutic Sensiblu. Prin Blue Ocean Marketing SRL omul de afacere a vândut şi aparate de cafea, dar numele său mai apare și în alte afaceri din industria alimentară, prin care este comercializată carne struţ.

Lucian Barnea – este considerat unul din cei mai buni manageri din piaţa de IT din România. Lucrează în domeniu de douăzeci de ani și are în CV mai multe mari companii de profil. Printre acestea se numără Total Technologies, Omnilogic, dar şi Check Point Software Technologies, una din cele mai mari firme de cyber security din lume. În 2006, Barnea a adus pe piaţa locală Check Point, în care printre proprietari se numără și Marius Nacht, israelian de origine română. În prezent, din 2013, Barnea este manager pentru Europa Centrală și de Sud-Est al corporaţiei americane FireEye, tot o companie specializată în soluţii de cyber-security.

Cosmin Laurențiu Ciucă – a făcut afaceri cu Felix Ciprian Nacea, fost agent de creditare al Libra Bank, implicat într-o schemă de fraudare bancară în care peste 300 de persoane au obţinut ilegal credite cu ajutorul său. Ciucă a înfiinţat, alături de Nacea şi alţii, două societăţi româneşti chiar în 2006, perioada în care Nacea era implicat în frauda bancară. Firmele aveau ca obiect de activitate operaţiuni financiare.

Lista integrală poate fi consultată pe www.riseproject.ro

Şefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, reieşea, la începutul lunii aprilie, dintr-o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituţii media care au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăţi panameze de consultanţă, documente denumite acum generic „Panama Papers”. Ancheta, coordonată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), este semnificativă nu doar prin numărul documentelor – potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane -, ci şi prin faptul că nume grele au fost vizate de aceste dezvăluiri.

În centru se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanţă pentru crearea companiilor offshore, societăţi ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.