Ploaie de stele astăzi, la Bârlad

Ploaie de stele astăzi, la Bârlad

În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut și popular curent de meteori: Perseidele.

Curenții meteorici, mai poartă denumirea populară și de „ploaia de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspirație, un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului și ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă și chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Numele curenților de meteori este dat de constelația din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelația Perseu (Perseus).

Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie – 24 august, și momentul maxim din anul acesta va fi pe 12 august 2017, ora 19:00

Observatorul Astronomic și Astroclubul „Perseus” al Muzeului „Vasile Parvan” va organiza o noapte de observații astronomice în afara orașului Bârlad, Rezervația Bădeana, comuna Tutova, Județul Vaslui (circa 15 km sud de Bârlad). Cu această ocazie, publicul este invitat să observe în intervalul orar 20:30 și 04:00 dimineața.

Cei care doresc să participe la această activitate au nevoie de transport personal ca să ajungă la locul stabilit pentru observații astronomice (vedeți harta atașată).Perseide 2017

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.