Pot creşte cartofi pe Marte?

Pot creşte cartofi pe Marte?

Cartoful face subiectul unui proiect prin care NASA şi Centrul internaţional al cartofului (CIP) din Lima, Peru, vor încerca să afle dacă poate fi cultivat pe Marte.

În Peru, spune omul de ştiinţă Julio Valdivia-Silva, există cel mai mare număr de varietăţi de cartofi de pe planetă, între 4.000 şi 5.000, precum şi deşertul La Joya, care are multe similitudini cu solul marţian.

Proiectul cartofului marţian va pune la încercare primele varietăţi chiar în luna ianuarie, iar la proiect vor colabora oameni de ştiinţă din cadrul NASA, cercetători ai CIP şi un specialist din Dubai (Emiratele Arabe Unite).

La Centrul internaţional al cartofului se va crea un spaţiu cu temperatura, condiţiile atmosferice, gravitatea, solul şi nivelurile de radiaţie comparabile celor de pe Marte.

Pentru prima fază a proiectului au fost alese 9 varietăţi de cartofi, iar rezultatele vor fi cunoscute în luna martie.

Un rezultat bun va fi acela de a şti că o plantă a crescut, iar apoi se va putea trece la faza următoare, apreciază Julio Valdivia Silva.

Solul marţian poate fi toxic pentru plante. Conţine percloraţi, care fac posibil ca apa să curgă pe planetă la temperaturi sub zero grade, dar prezenţa acestora ar trebui să fie redusă pentru ca plantele de pe Pământ să poată să crească pe Marte.

Centrul internaţional al cartofului, fondat în 1971, este unul dintre cele mai mari centre din lume dedicate cercetării ştiinţifice a acestei plante.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.