Prefectul l-a demis pe primarul din Cotnari. Pentru cel din Târgu Frumos ce așteaptă?

Prefectul l-a demis pe primarul din Cotnari. Pentru cel din Târgu Frumos ce așteaptă?

Vasile Crețu, primarul PSD al comunei ieșene Cotnari, a fost demis prin ordin al prefectului, după ce a fost condamnat definitiv pentru abuz în serviciu.

Primarul Crețu a refuzat să retrocedeze o suprafață de 5.000 m.p. unei femei din localitate, motiv pentru care a fost condamnat definitiv. El a fost demis joi, 10 august, ordinul fiind semnat de către prefectul județului Iași, Marian Șerbescu.

„S-au analizat documentele avute la dispoziție și s-a stabilit că sunt întrunite toate condițiile pentru a se lua această decizie. Există un referat al secretarului comunei Cotnari, conform prevederilor legale. Avem și o comunicare din partea Judecătoriei Hârlău precum că decizia de condamnare luată în cazul actualului primar este definitivă. Ca urmare, am semnat ordinul de prefect prin care se constată încetarea mandatului primarului, înainte de expirarea duratei normale a acestuia”, a declarat Marian Șerbescu.

În comuna Cotnari vor fi organizate alegeri, dar până atunci conducerea primăriei va fi asigurată de către viceprimarul localității.

Primarul PSD al comunei Cotnari a fost condamnat în acest an de magistrați la doi ani de închisoare cu suspendare. El fusese trimis în judecată pentru abuz în serviciu, după ce a refuzat în repetate rânduri să retrocedeze un teren de 5.000 de metri pătrați către o femeie din localitate. Totodată, instanța i-a interzis lui Vasile Crețu să mai ocupe funcții publice.

Într-o situație similară se află și primarul PSD al orașului Târgu Frumos, doar că împotriva lui prefectura Iași nu a luat deocamdată nicio măsură. Ionel Vatamanu, edilul orașului Târgu Frumos, a fost condamnat definitiv, în 2016, la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese în formă continuată. El a fost condamnat de Curtea de Apel din cauza unei afaceri din anul 2011. Mai exact, firma lui Vatamanu care concesionase de la Primăria Târgu Frumos un teren situat în centrul orașului, s-a extins și în afara acestuia. Un an mai târziu, ajuns primar, Ionel Vatamanu l-a împuternicit pe viceprimarul orașului să vândă terenul concesionat către firma sa. Instanța a stabilit și un termen de încercare de trei ani.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.