Premieră fabuloasă la Naţionalul ieşean

Premieră fabuloasă la Naţionalul ieşean

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi anunţă premiera spectacolului „Seceta roşie”, care va avea loc pe 6 şi 7 iunie, de la 19.00, la Teatru³.

O cronică neagră a foametei dintre anii 1946-1947 din Basarabia, un spectacol despre dezumanizare, bazat pe mărturiile supravieţuitorilor.

Un spectacol-document, care aduce pe scenă Cubului muzica celebrului artist Vali Boghean şi coregrafia lui Dumitru Tanmoşan, coregraf al Teatrului Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” din Chişinău.

Despre spectacolul montat la Teatrul Naţional Iaşi, regizorul Petru Hadârcă scrie: „A muri de foame nu este o figură de stil. A muri prin înfometare, în chinuri infernale este realitatea monstruoasă pe care au trăit-o basarabenii din toamna lui 1946 până în toamna lui 1947. Au fost peste douăsprezece luni de foamete, zile lungi de suferinţe şi de coşmar, zile în care oamenii mureau ca muştele – copii, femei, bărbaţi, bătrâni, pentru că nu mai aveau ce mânca, pentru că regimul sovietic le confiscase toate resursele de hrană. Această suferinţă colectivă aproape că nu este cunoscută de români şi nu este asimilată de memoria noastră istorică. Port în mine de mult timp povara datoriei de a aduce acest subiect în scenă. De această dată, am optat pentru un spectacol bazat pe documente, pe memoriile supravieţuitorilor din acea perioadă adunate şi arhivate în Cartea foametei de cercetătoarea şi criticul de teatru, Larisa Turea. Este un material tulburător, care de multe ori face să-ţi îngheţe sângele în vene şi care, prin cazurile şi ororile descrise, e dificil a fi reprezentat scenic şi perceput într-o sală de teatru. La realizarea acestei misiuni i-am avut alături pe scenografa Rodica Arghir, care a configurat detaliile istorice, coregraful Dumitru Tanmoşan, pentru expresia plastică a corpului uman ruinat de foamete, compozitorul şi interpretul Vali Boghean, împătimit de muzica autentică şi un virtuoz al improvizaţiei. ţin să-mi exprim recunoştinţa actorilor, pentru resursele sufleteşti arse în acest spectacol. Parafrazând o expresie celebră, insist asupra ideii că somnul conştiinţei istorice naşte monştri politici şi suferinţe umane irecuperabile, de aceea cred că este necesar să facem periodic aceste exerciţii de memorie”.

Larisa Turea, autor (Cartea foametei, Bucureşti, Ed. Curtea Veche, ediţia 2008): „Nu seceta – care a mai avut loc în Moldova, fără însă a duce la canibalism generalizat! – a provocat dezastrul, ci metodele de guvernare staliniste, dorinţa de a construi viitorul luminos fără a ţine cont de preţul plătit în acest scop. ţăranii basarabeni au fost condamnaţi cu bună ştiinţă la înfometare din două considerente: ca duşmani de clasă, dar şi ca etnici români, trădători şi aliaţi ai Germaniei naziste”.


După „Cartea foametei” de Larisa Turea.

Scenariul şi regia: Petru Hadârcă.

Scenografia: Rodica Arghir.

Muzica originală: Vali Boghean.

Coregrafia: Dumitru Tanmoşan.

Distribuţia: Adi Carauleanu, Daniel Busuioc, Puşa Darie, Petronela Grigorescu, Doina Deleanu, Haruna Condurache, Ada Lupu, Andreea Boboc, Doru Aftanasiu, Radu Homiceanu, Andrei Sava, Gelu Zaharia.


 

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.