Preoții acuzați că l-au șantajat pe episcopul Hușilor, condamnați cu executare

Preoții acuzați că l-au șantajat pe episcopul Hușilor, condamnați cu executare

Cei trei preoţi suspectaţi că l-ar fi şantajat pe episcopul Huşilor cu materiale presupus compromiţătoare au fost condamnați joi de către magistraţii Curţii de Apel Iaşi.

„Instanța a admis apelurile și a dispus condamnarea inculpatului Sebastian Jitaru la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare, iar ceilalți doi inculpați, Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu, au fost condamnați la câte trei ani de închisoare, cu executare. De asemenea, printre interdicțiile impuse de instanță se regăsește și cea de a mai profesa ca preoți timp de cinci ani după executarea pedepselor. Sentința este definitivă”, au declarat reprezentanții Curții de Apel Iași.

Amintim că, la instanța de fond, cei trei au fost condamnați de către Tribunalul Vaslui la câte doi ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei.

Totul a pornit în urma unei plângeri formulate la DNA Iaşi pe 12 iunie 2017, în aceasta sesizându-se că, pe 30 mai 2017, Sebastian Jitaru, preot-arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale Huşi, i-ar fi abordat pe consilierii Episcopiei spunându-le că deţine un material compromiţător cu un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române pe care îl va face public şi îl va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan pentru a-l denigra în cazul în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pentru funcţia de episcop vicar.

Acelaşi material invocat de Sebastian Jitaru ar fi fost obiectul de şantaj al altor doi preoţi: Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Vaslui, şi Mihail Bumbu, preot paroh la Văleni, judeţul Vaslui.

„În perioada 30 mai 2017 – 14 iunie 2017, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a amenințat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial cât și unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar. În aceeași manieră au procedat și ceilalți doi inculpați în intervalul 12 – 14 iunie 2017, cu precizarea că aceștia au pretins doar suma de 50.000 euro, fără vreo altă avansare”, au menționat procurorii DNA Iași.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.