Previziunile Cisco privind stocarea datelor în cloud

Previziunile Cisco privind stocarea datelor în cloud

Până în 2020, traficul de date în cloud va creşte de aproape patru ori la nivel global. În plus, 90% din totalul datelor stocate se mută în acest tip de soluţii de stocare, potrivit studiului Cisco Global Cloud Index pentru perioada 2015 – 2020, publicat de Cisco.

În următorii patru ani, traficul de date în cloud va ajunge la 14,1 zetabytes (ZB), de la 3,9 zetabytes cât este în prezent, iar video streamingul reprezintă principalul generator de trafic în segmentul consumer, spun realizatorii cercetării.

Printre tendinţele remarcate de către specialişti se află faptul că, până în anul 2020, majoritatea fluxului de date (92%) va fi procesată de centre de date în cloud şi doar 8% de cele tradiţionale.

Capacitatea de stocare a centrelor de date creşte constant, cu 1,8 ZB, de aproape 5 ori faţă de 2015, în timp ce volumul de date stocate pe diferitele dispozitive conectate la internet va fi tot de 5 ori mai mare decât cel stocat în centrele de date, până în 2020.

Specialiştii consideră că Internet of Thing (IoT) va fi un generator masiv de date, la nivel global, cu trafic direcţionat din centre de date către dispozitive/utilizatori de 275 de ori mai mare.

În privinţa cloudului public, în următorii patru ani, 68% din procesele/aplicaţiile de acest tip vor rula din centre de date publice, în creştere de la 49% în 2015. Pe de altă parte, până în 2020, aproape o treime (32%) dintre aceste procese vor rula din centre de date private.

Ponderea aplicaţiilor business va scădea de la 79% la 72%. 29% vor fi folosite pentru computing şi 24% pentru colaborare. Alte 22% vor fi generate de baze de date /aplicaţii analitice/Internet of Things (IoT). Până în 2020, fluxurile de date generate de consumatori finali vor avea o pondere de 28% din total. Conţinutul video şi reţelele de socializare sunt cele mai mari generatoare de trafic: streaming-ul video va genera 34% din traficul total, reţelele sociale 24% şi căutările online 15%”, notează realizatorii studiului.

Conform Cisco, 59% dintre utilizatorii de Internet vor folosi soluţii personale de stocare în cloud până în 2020, faţă de 47%, în 2015, în timp ce consumatorii vor genera un trafic lunar de 1,7GB pe lună prin soluţii de stocare, în creştere de la 513 MB, cât se înregistrase anul trecut.

Cisco Global Cloud Index (2015-2020) a fost dezvoltat pentru a estima tendinţele şi creşterea traficului în cloud. Raportul este complementar unor studii, precum Cisco Visual Networking Index, oferind informaţii despre trendurile care afectează centrele de date şi arhitecturile cloud.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.