Primăria Botoşani nu s-a constituit parte civilă în dosarul primarului Flutur. De ce oare?

Primăria Botoşani nu s-a constituit parte civilă în dosarul primarului Flutur. De ce oare?

Primăria municipiului Botoşani a evitat să se constituie parte civilă într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de peste 2 milioane de lei, în care printre inculpaţi se numără şi primarul municipiului, Cătălin Flutur.

Decizia Primăriei de a nu exercita acţiunea civilă în cadrul procesului penal a fost comunicată după trei solicitări formulate de procurori. Într-o primă adresă, din 5 aprilie 2017, Serviciul teritorial Suceava al DNA a solicitat Primăriei Botoşani un punct de vedere oficial referitor la prejudiciul stabilit în cadrul urmăririi penale şi dacă înţelege să exercite acţiunea civilă în cadrul procesului penal, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor.

În adresă, persoanei vătămate i-au fost prezentate toate actele materiale al infracţiunilor reţinute în sarcina fiecărui inculpat, inclusiv cu indicarea naturii, valorii şi a modalităţii de producere a prejudiciului constatat de organul de urmărire penală. Într-un prim răspuns la cea dintâi solicitare, UAT Botoşani ne-a comunicat situaţia atipică în care se află instituţia, având în vedere că primarul Flutur Cătălin – Mugurel, cât şi secretarul Apostu Ioan sunt inculpaţi în prezenta cauză, solicitându-ne punctul de vedere cu privire la persoana care urmează a fi delegată din partea UAT Botoşani pentru a da curs solicitării noastre”, arată procurorii în rechizitoriu. Ca urmare, DNA a răspuns că punctul de vedere solicitat excede competenţele sale şi a reiterat invitaţia adresată UAT Botoşani de a se constitui parte civilă în cauză.

Ca răspuns la cea de a doua solicitare, UAT Botoşani (…) ne comunică faptul că la acel moment înţeleg să nu exercite acţiunea civilă în cadrul procesului penal, întrucât nu pot aprecia acest fapt doar în baza adresei DNA, făcând trimitere la drepturile persoanei vătămate (…). În considerarea acestor drepturi, prin adresa din 19.04.2017 i s-a comunicat persoanei vătămate posibilitatea de a studia dosarul cauzei în data de 20.04.2017, însă persoana vătămată nu a dat curs acestei posibilităţi”, se mai arată în rechizitoriu.

Conform aceleiaşi surse, reprezentanţii UAT Botoşani au fost în cele din urmă citaţi pentru audierea în calitate de persoană vătămată, iar pe data de 24 aprilie li s-a pus la dispoziţie întregul material probator, pentru a fi consultat. Ulterior, procurorii le-au trimis o nouă adresă, prin care solicitau să se comunice „poziţia procesuală în calitate de persoană vătămată cu privire la latura civilă”.

La data de 25.04.2017,(…) persoana vătămată UAT Botoşani ne comunică faptul că înţelege să nu exercite acţiunea civilă în cadrul procesului penal, urmând ca, în eventualitatea unei soluţii de condamnare în prezenta cauză, să-şi rezerve dreptul de a promova o acţiune la instanţa civilă pentru tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanelor responsabile pentru prejudiciul produs în dauna patrimoniului UAT Botoşani, prin comiterea infracţiunii pentru care vor fi condamnaţi penal inculpaţii din dosarul de urmărire penală”, se explică în rechizitoriu.

Procurorii DNA Suceava l-au trimis în judecată pe Cătălin Flutur, primar al municipiului Botoşani, pentru abuz în serviciu în legătură cu încheierea şi derularea unui contract de concesiune care avea ca obiect exploatarea unui teren pe care a fost construit ulterior un complex comercial multifuncţional.

În dosar au mai fost trimişi în judecată Adriana Zăiceanu, la data faptei director executiv al primăriei, Constantin-Cezar Puiu, la data faptei şef al Serviciului Patrimoniu, Mihaela Gontineac, la data faptei jurist, respectiv secretar, Ioan Apostu, la data faptei secretar.

DNA precizează că, în perioada 30 noiembrie 2006 – 19 decembrie 2011, Cătălin Flutur, în calitate de primar, şi-a îndeplinit defectuos atribuţiunile de serviciu prevăzute de lege, în ceea ce priveşte încheierea şi derularea unui contract de concesiune ce avea ca obiect exploatarea unui teren în suprafaţă de 4.668 mp, proprietatea Consiliul Local al Municipiului Botoşani, pe care a fost construit ulterior un complex comercial multifuncţional.

Procurorii susţin că, în demersul său infracţional, edilul a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi inculpaţi care au întocmit diverse rapoarte de specialitate sau au avizat şi contrasemnat hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a stabilit redevenţa, în condiţiile menţionate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.