Primarii din Regiunea de Nord-Est, extrem de motivaţi să acceseze fonduri europene

Primarii din Regiunea de Nord-Est, extrem de motivaţi să acceseze fonduri europene

Carsten Rasmussen, şeful Unităţii pentru România în cadrul DG Regio al Comisiei Europene, a declarat, miercuri, la Piatra Neamţ, că autorităţile locale din Regiunea de Nord-Est sunt foarte motivate şi dinamice în ceea ce priveşte depunerea de proiecte pentru obţinerea de fonduri europene.

Carsten Rasmussen a avut o întâlnire de lucru cu primarii municipiilor Piatra Neamţ şi Bacău, precum şi cu edilii localităţilor limitrofe acestora, dar şi cu reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est. „Impresia mea este că oamenii sunt foarte motivaţi şi dinamici. M-am întâlnit cu primarii municipiilor Bacău şi Piatra Neamţ dar şi din localităţile limitrofe şi am fost asaltaţi de idei de proiecte pe care ei vor să le implementeze în regiune. Asta îmi doream să văd, oameni cu vise şi idei pe care vor să le implementeze în regiune iar acum să vedem cum poate Comunitatea Europeană să ajute. Vrem ca aceste idei să fie aplicabile, solide şi să fie implementate. Regiunea de nord-est este populară la Bruxelles pentru că avem proiectul de specializare sectorială inteligentă, care vrem să fie mai activ”, a declarat Carsten Rasmussen.

Iulia Şerban, managerul de programe pentru România din cadrul DG Regio, a precizat că Regiunea de Nord-Est se află, alături de Regiunea de Nord-Vest, într-un program al Comisiei Europene de sprijinire pentru a reduce decalajele de dezvoltare faţă de celelalte regiuni.

Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est, a declarat că instituţia pe care o conduce se va axa, anul acesta, pe patru direcţii principale. „În ultimii ani, ne-am propus să recuperăm acest decalaj în primul rând prin accesarea maximă a fondurilor europene. Trebuie să ne gândim ce ar trebui să facem şi peste cinci ani şi cum punem infrastructura pe care am construit-o în valoare, cum o facem sustenabilă, cum dezvoltăm piaţa muncii, antreprenoriatul. Din acest punct de vedere, în acest an ne-am focusat pe patru direcţii principale: atragerea de investiţii private din afara regiunii, evaluarea lanţurilor valorice a sectoarelor economice din regiune, internaţionalizarea afacerilor şi sprijin pentru start-up-uri. Toate acestea vor fi posibile şi cu sprijinul Comisiei Europene”, a declarat Vasile Asandei.

Prin agenda misiunii, reprezentanţii Comisiei Europene îşi propun să ia pulsul Regiunii de Nord-Est, atât prin întâlniri aplicate cu reprezentanţii administraţiei publice locale, ai mediului academic şi ai sistemului antreprenorial, cât şi prin vizitarea unor proiecte finanţate din Instrumente Structurale în perioada 2007-2013, cu impact major asupra comunităţilor locale şi dezvoltării regiunii, în ansamblu.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.