Primăriile botoșănene riscă să piardă lucrările de cadastrare gratuite

Primăriile botoșănene riscă să piardă lucrările de cadastrare gratuite

Nu mai puțin de 55 de comune botoşănene riscă să piardă finanţarea din fonduri publice pentru lucrările de cadastrare sistematică din acest an. Mai puțin de 20 de primării au manageriat procedurile suficient de repede încât să găsească specialiştii în cadastru care să facă efectiv lucrările.

Programul naţional de cadastrare sistematică a oferit în acest an câte 150.000 de lei fiecărei Unităţi Administrativ Teritoriale pentru a scoate la licitaţie şi a contracta o firmă care să măsoare, identifice şi documenteze în special terenurile din extravilan.

Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a reuşit să-i convingă pe toţi primarii să semneze documentele pe baza cărora puteau să primească banii de la stat, însă în celelalte etape majoritatea primarilor nu s-au mai descurcat la timp.

Nerespectarea celor 45 de zile pentru semnarea contractului de lucrări duce la retragerea fondurilor şi la reînscrierea în programul guvernamental într-o sesiune viitoare.

Primarii susțin că nu găsesc specialiştii care să se înscrie în licitaţie şi să-şi dorească lucrările. Cu toate acestea, în judeţul Botoșani sunt 80 de persoane fizice şi juridice autorizate pentru această activitate.

Problema cadastrării este cu atât mai gravă, cu cât agricultorii riscă să rămână fără subvenţia de la APIA pentru terenuri dacă acestea nu vor fi înregistrate, Uniunea Europeană intenţionând să impună o astfel de cerinţă în câţiva ani. Aceasta este şi justificarea programului naţional de cadastrare sistematică lansat în urmă cu doi ani şi cofinanţat de UE.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.