Primul Abecedar românesc a apărut la Iași, pe 11 septembrie

Primul Abecedar românesc a apărut la Iași, pe 11 septembrie

Pe 11 septembrie 1868 a apărut primul Abecedar românesc, publicat în 4.000 de exemplare. „Metodă nouă de scriere și cetire pentru uzul clasei I primară” sau Abecedarul lui Ion Creangă, așa se numește primul Abecedar românesc, care a apărut la Iași, pe 11 septembrie 1868, și a avut 23 de ediții succesive.

După Unirea Principatelor, principala problemă a dascălilor a fost uniformizarea manualelor, modernizarea și generalizarea alfabetului latin în redactarea lor. Ministerul Educației a organizat un concurs în anul 1865, în urma căruia, însă, nu s-a obținut rezultatul dorit.

În anul 1864, Ion Creangă a fost numit, prin decret domnesc, institutor la Școala Primară „Trei Ierarhi” unde, la îndemnul lui Titu Maiorescu, a început să strângă material destinat scrierii și citirii. Aici, împreună cu o echipă de cinci institutori, a început redactarea Abecedarul, lui Creangă revenindu-i „partea literară și dreptul de a trece prin ciur totul din punctul de vorbire al corectei vorbiri”.

Lucrarea a fost finalizată în anul 1867, apreciată de Junimea, apoi analizată de „Societatea pentru învățătura poporului român”, care a recomandat tipărirea ei.

În acest fel a apărut la Iași, pe 11 septembrie 1868, primul Abecedar românesc, într-un număr de 4000 de exemplare.

Abecedarul lui Ion Creangă a făcut parte dintr-o serie de lucrări importante pentru dezvoltarea limbii și literaturii române.

Bine conceput, manualul a fost apreciat de dascăli, fiind folosit mai multe decenii.

Ion Creangă i-a avut drept colaboratori la redactarea lucrării pe colegii săi institutori C. Grigorescu, Gh. Ienăchescu, N. Climescu, V. Răceanu și A. Simionescu.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.