Principalele evenimente ale săptămânii 12 – 18 iunie

Principalele evenimente ale săptămânii 12 – 18 iunie

Principalele evenimente ale săptămânii 12 – 18 iunie pot fi rezumate astfel:

* Vor continua audierile în Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009

Luni, la comisie vor ajunge George Maior şi Virgil Voineag, cel care a fost preşedintele INS la data alegerilor. Pentru marţi – Robert Cazanciuc, Gheorghe Neţoiu, Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu, iar pentru miercuri – Emil Boc. Iniţial, la comisie era aşteptată şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, însă aceasta a anunţat că nu se va prezenta la audieri, precizând că plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că „procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească”.

* Prima sesiune a examenului de Bacalaureat continuă, luni şi marţi, cu evaluarea competenţelor digitale, iar în perioada 14 – 16 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Prima probă scrisă la Limba şi literatura română va fi susţinută pe 26 iunie. Pe 27 iunie este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă. În data de 28 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar pe 30 iunie, proba la alegere a profilului şi specializării.

* Sesiunea specială a Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a VIII-a participanţi la loturile naţionale de pregătire pentru olimpiade şi concursurile internaţionale începe marţi, la Bucureşti, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Miercuri va avea loc proba scrisă la Matematică, iar joi – proba la Limba şi literatura maternă.

Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi făcute publice vineri.

* Curtea Constituţională a României va discuta luni sesizarea PNL privind Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Grupul deputaţilor liberali a înaintat CCR o sesizare de neconstituţionalitate în privinţa actului normativ, pentru forma adoptată de Camera Deputaţilor.

* Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti ar putea anunţa miercuri decizia în dosarul în care fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre este acuzat de retrocedarea ilegală a unor terenuri. Instanţa a amânat de cinci ori pronunţarea sentinţei în acest dosar. Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

* Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa joi sentinţa în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, în care fostul preşedinte al FRF Mircea Sandu şi fostul preşedinte al LPF Dumitru Dragomir au fost condamnaţi în primă instanţă la câte trei ani închisoare cu suspendare, fiind obligaţi să plătească despăgubiri de 240 milioane euro.

* Liberalii se reunesc sâmbătă în Congres pentru alegerea viitoarei conduceri

Pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii candidează Ludovic Orban, Cristian Buşoi şi Viorel Cataramă. Duminică, a doua zi după congres, va avea loc Consiliul Naţional de Coordonare al PNL, care va vota Biroul Permanent Executiv al partidului de după alegerea noului preşedinte al liberalilor. De altfel, pentru funcţiile de conducere în Biroul Permanent Executiv candidaturile vor putea fi depuse la Secretariatul General al PNL până marţi.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.