Probabilitatea ca Hillary Clinton să câştige alegerile a ajuns la 95%

Probabilitatea ca Hillary Clinton să câştige alegerile a ajuns la 95%

Studiul „Starea Naţiunii”, realizat de Reuters/Ipsos, ne lasă să credem că pe 8 noiembrie nu va mai avea loc nicio bătălie. Probabilitatea de victorie a lui Hillary Clinton este de 95%, conform acestui studiu publicat sâmbătă, 15 octombrie. Alte institute de sondare a opiniei publice au dat rezultate similare.

Candidata democrată Hillary Clinton are asigurate deja voturile a 310 mari electori, în condiţiile în care pentru victorie îi erau suficiente 270 de voturi. Candidatul republican, Donald Trump, are 176 de voturi. Prin comparaţie, în 2008, Barack Obama a avut de partea sa 365 de mari electori, în timp ce republicanul John McCainn – 173. În 2012, când a fost reales, scorul pentru Obama, în bătălia cu Mitt Romney, a fost de 332 la 206.

Citeşte şi Un român din cinci se confruntă cu o sărăcie severă”

Preşedintele Statelor Unite nu este ales prin sufragiu universal direct, ci prin intermediul unui Colegiu electoral format din 538 de mari electori, numărul lor fiind stabilit în fiecare stat american în funcţie de situaţia demografică.

Studiul „Starea Naţiunii” se bazează pe un sondaj săptămânal realizat pe un eşantion de 15.000 de oameni pe care au fost făcute milioane de simulări.

Din cauza sistemului de scrutin indirect, dar şi pentru că unele state sunt majoritar democrate, iar altele republicane sau pentru că în unele state americane există un echilibru între democraţi şi republicani, jocul electoral variază mult de la un scrutin la altul.

Statul Florida, de exemplu, care are 29 de mari electori, este unul dintre cele mai importante din SUA, în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Conform ultimului raport „Starea Naţiunii”, Clinton conduce aici cu un avans de 6 puncte. În schimb, cursa este foarte strânsă în Ohio (18 mari electori) şi în Nevada (6 mari electori). Clinton a făcut progrese mar în Carolina de Nord (15 mari electori) şi în Colorado (9 mari electori).

Studiul mai arată şi că Donald Trump este devansat de Clinton în rândul electoratului feminin, dar şi în rândul grupurilor de minorităţi. În cazul electoratului de culoare, de exemplu, Clinton are un procentaj de 70% din voturi!

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.