Programul evenimentelor ocazionate de Ziua Unirii

Programul evenimentelor ocazionate de Ziua Unirii

Primăria Iaşi a anunțat programul evenimentelor organizate cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Programul se va întinde pe mai multe zile.

Marți, 23 ianuarie, la Palatul Culturii, Sala Voievozilor, de la ora 12.30, va avea loc Simpozionul „Armata Română, între Mica și Marea Unire”.

La Muzeul Unirii, de la ora 17.00, va avea loc deschiderea oficială a Galeriei Unirii, iar de la ora 17.30 prezentarea albumului „Familia Regala la Iași“. De la ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției: „Unirile românilor de la Alexandru Ioan Cuza la Ferdinand I”.

Miercuri, 24 ianuarie, la Palatul Roznovanu, de la ora 9.00, va fi întâlnirea aniversară între autoritățile locale din Iași și Chișinău și lansarea Mapei filatelice aniversare „Iași – Chișinău: 10 ani de la înfrățire”. Lansarea Mapei filatelice va fi urmată de lansarea cărții „Iașul, leagăn al unirii neamului românesc. Reminiscențe și însemnări“, de N. A. Bogdan.

În Piața Unirii, de la ora 10.00 la 11.00 va avea loc prima parte a Concertului folcloric „Noi suntem români”. De la ora 11.00 la 12.00 vor avea loc manifestările oficiale: Te Deum, discursurile oficialităților locale și centrale, depunerea de coroane de flori la statuia Domnitorului Al. I. Cuza, Parada Militară, Hora Unirii. De la ora 12.00 la 13.00 este programată partea a doua a Concertului folcloric „Noi suntem români”.

De la ora 12.30, va avea loc Masa populară, municipaliattea foerind plăcinte tradiționale moldovenești, ceai și vin fiert.

La Mănăstirea Trei Ierarhi, de la ora 12.30, va avea loc slujba și depunerea de coroane la mormântul Domnitorului Al. I. Cuza.

La Muzeul Unirii din Iași, de la ora 14.30, este programat Vernisajul expoziției „De la Unirea Principatelor la Marea Unire – parcurs istoric și cultural”. De la ora 15.30 este programată prezentarea Mapei cu conținut filatelic dedicat, plic timbrat cu timbru reprezentând Muzeul Unirii din Iași și ștampilat cu ștampilă ocazională datată – 24 ianuarie 2018 și carte poștală ilustrată cu imaginea Muzeului Unirii. De la ora 15.45 va avea loc prezentarea albumului „Basarabia în Actul Marii Uniri de la 1918”, iar de la ora 16.15 Simpozionul Național ,„Omagiul Făuritorilor Unirii” cu tema Unirile românilor de la Alexandru Ioan Cuza la Ferdinand I.

La ora 18.00 urmează să aibă loc Retragerea cu Torțe, pe traseul Piața Unirii – pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii).

La Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, de la ora 19.00, va avea loc un Spectacol al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.