Programul Festivalului „Teodorenii”. Iaşi, 24 – 26 noiembrie 2016

Programul Festivalului „Teodorenii”. Iaşi, 24 – 26 noiembrie 2016

Programul complet al ediţiei a II-a a Festivalului „Teodorenii”, organizat de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iaşi.

24 noiembrie

* Clubul de lectură „Basmul toamnei”

ora 10.00

Locaţie: Filiala „Ateneu”

Participanţi: Clasa a IV-a B, şcoala „B. P. Haşdeu”, elevi îndrumaţi de învăţător Carmen Buburuzanu

Elevii au pregătit, în urma lecturării textului „Basmul Toamnei”, desene dar şi o prezentare în Power Point a aceluiaşi text, după care vor fi invitaţi să vorbească liber despre atmosfera plină de lirism, conturată în text. Activitatea va avea ca public ţintă copiii clasei a IV-a B ai şcolii „B.P. Haşdeu”, îndrumaţi de învăţător Carmen Buburuzanu.

* Concursul maraton „Ionel Teodoreanu în oglindă”

ora 10.00

Locaţie: BJ Iaşi – Sala de Lectură

Participanţi: Liceul Tehnologic „Ionel Teodoreanu” Victoria; şcoala Gimnazială „Ion Neculce” Iaşi. Coordonatori: profesor Monica Olaru şi profesor Marinela Spiridon Bârsan.

Elevi din clasele V-VIII, de la Liceul Tehnologic „Ionel Teodoreanu” din comuna Victoria şi şcoala Gimnazială „Ion Neculce” din municipiul Iaşi, se vor duela într-un concurs având ca temă viaţa şi activitatea literară a scriitorului Ionel Teodoreanu. Coordonatori: profesor Monica Olaru şi profesor Marinela Spiridon Bârsan.

* „Teodoreanu şi copiii” – scenetă inspirată din opera „În casa bunicilor”

ora 10.00

Locaţie: Filiala „Ionel Teodoreanu”

Participanţi: Clasa a II-a C, şcoala „Dimitrie A. Sturdza”, elevi îndrumaţi de învăţător Loredana ştefan

Activitatea „Teodoreanu şi copiii” va fi prezentată de elevii clasei a II-a C de la şcoala „Dimitrie A. Sturdza” îndrumaţi de învăţător Loredana Ştefan. Elevii vor pregăti o mică scenetă inspirată din opera „În casa bunicilor”.

* Concursul interactiv „Pe urmele Teodorenilor”

ora 11.00

Locaţie: Filiala „Vasile Alecsandri”

Participanţi: clasele pregătitoare A şi B, şcoala „Vasile Conta”, elevi coordonaţi de învăţătorii Daniela Trifescu şi Carmen Pelin

Elevii vor fi antrenaţi într-un concurs interactiv. Copiii vor fi rugaţi să răspundă la un set de întrebări din biografia marilor scriitori. Participă clasele pregătitoare A şi B de la şcoala „Vasile Conta”, coordonaţi de învăţătorii Daniela Trifescu şi Carmen Pelin.

* Concursul pe teme literare „Metaforele copilăriei”

ora 11.30

Locaţie: BJ Iaşi – Secţia Împrumut Carte pentru Copii

Participanţi: Clasa a V-a, Liceul „Al.I. Cuza”, elevi îndrumaţi de profesor ştefania Hănescu

Concursul va avea ca reper volumele scriitorului Ionel Teodoreanu: „La Medeleni”, „Hotarul nestatornic” şi „Uliţa copilăriei”. Participanţii la concurs – elevi ai clasei a V-a de la Liceul „Al.I. Cuza” Iaşi – vor încerca să realizeze „un exerciţiu de exprimare… un schimb de telegrame plastice ”, făcând o paralelă între copilăria de odinioară şi cea a prezentului, trăită de ei. Cu aportul susţinut al profesorului ştefania Hănescu (ce prenume potrivit în contextul temei principale), copiii vor reuşi cu siguranţă să răspundă provocărilor puse de întrebările concursului , eventual „convertind totul în metafore” , cele ale copilăriei lor de acum.

* Dezbaterea „Seamănă copilăria lui Ionel Teodoreanu cu a voastră?”

ora 12.00

Locaţie: Filiala „Garabet Ibrăileanu”

Participanţi: Elevi ai şcolii „Al. I. Cuza”, coordonaţi de bibliotecar Anca Colotilă

Elevii vor purta o discuţie liberă, pe marginea temei, făcând o comparaţie între copilăria fericită, lipsită de griji, a scriitorului, plină de ludic şi de mister şi cea a secolului XXI, marcată de tehnologie şi gadgeturi. La discuţie vor lua parte elevi ai şcolii „Al.I. Cuza”, coordonaţi de bibliotecar Anca Colotilă.

* „Casa bunicilor se mută la bibliotecă” – scenete

ora 12.00

Locaţie: Filiala „Mihail Sadoveanu”

Participanţi: Clasa a IV-a A, şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun”, elevi coordonaţi de profesor Ofelia Lungu

Copiii vor pune în scenă fragmente din opera „Casa bunicilor”. Participă elevii clasei a IV-a A de la şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun”, coordonaţi de profesor Ofelia Lungu.

* Dezbatere interactivă şi concurs „Bunici şi nepoţi, amintiri de suflet”

ora 13.00

Locaţie: Filiala „Mihail Sadoveanu”

Participanţi: Clasele a V-a A şi a V-a C, şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun”, elevi îndrumaţi de profesor Anca Ghiciuc şi bibliotecar Andreia Averescu

Dezbaterea interactivă „Bunici şi nepoţi, amintiri de suflet” va fi urmată de un concurs cu întrebări din opera lui Ionel Teodoreanu, la care vor participa elevii clasei a V-a A şi a V-a C de la şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun”, îndrumaţi de profesor Anca Ghiciuc şi bibliotecar Andreia Averescu.

* Festivitatea de premiere a câştigătorilor Concursului de desene „Ionel Teodoreanu”

ora 13.00

Locaţie: BJ Iaşi – Sala de Lectură

Participanţi: Membrii comisiei de jurizare şi elevii înscrişi la concurs

Concursul de desene originale „Ionel Teodoreanu” s-a adresat exclusiv elevilor din ciclul gimnazial şi din cel liceal din judeţul Iaşi şi a cuprins două secţiuni:

1. Gimnaziu: desene inspirate din volumul „Uliţa copilăriei”;

2. Liceu: desene inspirate din volumul „La Medeleni”.

* Festivitatea de premiere a Concursului „Teodoreanu vs. John Green”

ora 13.30

Locaţie: BJ Iaşi – Sala de Lectură

Participanţi: Membrii comisiei de jurizare şi elevii înscrişi la concurs

Concursul de traducere/retroversiune „Ionel Teodoreanu vs. John Green” s-a adresat exclusiv elevilor din ciclul liceal din judeţul Iaşi şi a cuprins două probe obligatorii:

Realizarea unei traduceri în engleză a unui fragment din romanul „La Medeleni” de Ionel Teodoreanu

Realizarea unei retroversiuni din engleză a unui fragment din romanul „The Fault in Our Stars” („Sub aceeaşi stea”) de John Green.

* Dezbaterea „Ia şi citeşte Ionel Teodoreanu!”

ora 16.00

Locaţie: Filiala „Ionel Teodoreanu”

Participanţi: Clasa a VI-a B, şcoala „Dimitrie A. Sturdza”, elevi coordonaţi de prof. Ene Ionela, bibl. Dorcu Daniela

Participanţii vor fi invitaţi să-şi exprime opinia, cu privire la necesitatea lecturării operei lui Teodoreanu. Dezbaterea va fi susţinută de elevii clasei a VI-a B de la şcoala „Dimitrie A. Sturdza”, coordonaţi de profesor Ene Ionela şi bibliotecar Dorcu Daniela.

* Lansarea volumului „Cartea aşilor”, crestomaţie şi studiu de Constantin Dram

ora 16.00

Locaţie: BJ Iaşi – Sala de Lectură

Participanţi: Cassian Maria Spiridon, Constantin Dram, Dan Doboş

Textele din această carte trimit spre o sumă de imagini considerate de către alcătuitor drept esenţial legate de Iaşi, de ieşeni şi de spiritul ieşean. Sunt fragmente de text emblematice, din operele unor scriitori determinaţi, într-un fel sau altul, de spaţiul ieşean. Unii dintre ei au traiectul vieţii integral prins în acest spaţiu, alţii au fost adoptaţi, alţii s-au aflat doar în trecere.

* Lansarea numărului 2/2016 a revistei „Asachiana”

ora 16.30

Locaţie: BJ Iaşi – Sala de Lectură

Participanţi: Bogdan Mandache, Constantin Dram, Dan Doboş

Asachiana” este o publicaţie a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” din Iaşi, cu deschidere atât către domeniul teoriei şi practicii biblioteconomice, cât şi spre teme ale literaturii, istoriei şi criticii literare, ale istoriei, artei şi culturii. Dintre semnatarii constanţi în paginile revistei, amintim: Nicolae Busuioc, Constantin Dram, Dan Doboş, Emanuela Ilie, Livia Iacob, Adrian Jicu, Bogdan Mihai Mandache, Lucian Zup, Bogdan Ghiurco.

* Convenţia cu tema „Specificul Naţional în ficţiunea de gen”

ora 17.00

Locaţie: BJ Iaşi – Sala de Lectură

Participanţi: Dan Doboş, moderator

Convenţia Editorilor, Creatorilor şi Traducătorilor de Ficţiune de Gen are în acest an ca temă centrală „Specificul Naţional în ficţiunea de gen”. Scopul celei mai largi reuniuni a reprezentanţilor ficţiunii de gen este acela de a identifica abordarea ideală din punct de vedere naţional în diversele nişe literare contemporane.

* „Ironii versificate” – recital de epigrame şi poeme ironice

ora 17.00

Locaţie: Teatru FiX

Participanţi: Membrii Academiei Libere „Păstorel”

Recital de epigrame şi poeme ironice „Ironii versificate” susţinute de membrii Academiei Libere Păstorel.

* Conferinţa „Cum am ajuns să scriu literatură poliţistă”

ora 18.00

Locaţie: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi – Facultatea de Litere

Participanţi: George Arion

Conferinţă a scriitorului George Arion, urmată de o sesiune de întrebări din partea studenţilor şi profesorilor de la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

* Conferinţa „Nemira 25”

ora 19.00

Locaţie: Facultatea de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi

Participanţi: Ana Nicolau, managerul editurii Nemira

Conferinţă a managerului editurii Nemira, Ana Nicolau, urmată de o sesiune de întrebări din partea studenţilor şi profesorilor de la Facultatea de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi

25 noiembrie

* „Uliţa Teodorenilor” – animaţie stradală

orele 10.00 – 18.00

Locaţie: Uliţa „Sf. Vineri” din pasaj Hala Centrală

Participanţi: Public larg, trecători, invitaţi

Uliţa „Sf. Vineri” este axa centrală a Pasajului de la Hala Centrală. Nu e nevoie de foarte multă imaginaţie pentru a fi convins că scările rulante care coboară în subteran sunt o adevărată maşină a timpului, care te transpune pe perioada paşilor grăbiţi într-un Iaşi vechi şi etern, în urbea veche a bolţilor de piatră. Ne propunem să îmbinăm acest loc în care ai senzaţia plenară că prezentul este de fapt un amestec bine agitat de trecut şi de viitor cu pasiunea noastră pentru Iaşul începutului de secol XX, pentru Iaşul Teodorenilor. Timp de două zile, în pasaj vor funcţiona o librărie, o băcănie, o berărie, o cofetărie, o vinărie şi o ospătărie care vă vor propune produse ca acum 100 de ani. Se va auzi muzica primelor decenii ale secolului XX, de la flaşnetă jazz-band (Teodoreanu dixit), copiii vor fi încântaţi de reprezentaţii de marionete, cu ce alte personaje decât Mărioara şi Vasilache, vor fi costume de epocă şi chiar ediţii ale Ziarului Evenimentul, aşa cum apărea el acum 100 de ani. Va fi o excursie în timp pentru nostalgici şi gurmanzi, pentru visătorii literaţi şi pentru iubitorii de Iaşi.

* Millennium 3D, cu D de la debut: Dumbraci, Dincă, Duhnea

ora 10.00

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Horia Ursu, Michael Haulică

Millennium vă invită cu drag la lansarea celor mai proaspete apariţii ale seriei Novella, trei volume semnate de Miloş Dumbraci (LUIZIENII), Mihai Alexandru Dincă (NARCOPUNK SAU FEAR AND LOATHING IN L2) şi Emil Duhnea (FĂRĂ ZEI, FĂRĂ STĂPÎNI). Aflaţi la debutul pe hârtie, dar bine cunoscuţi comunităţii iubitorilor de SF, cei trei tineri autori vor fi prezentaţi de scriitorul şi editorul Michael Haulică. Moderator: Horia Nicola Ursu.

* Ne vom întoarce în Muribeca?

ora 10.30

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Sebastian A. Corn, Ana Nicolau

După o scurtă prezentare a volumului „Ne vom întoarce în Muribeca”, autorul, Sebastian A. Corn, împreună cu managerul editurii Nemira, Ana Nicolau, vor dialoga cu publicul despre proiecte literare vechi şi viitoare, despre destinul scriitorului în societatea contemporană şi despre SF, în general.

* Istorii alternative şi revoluţii industriale imaginare

ora 11.00

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Florin Corneliu Pîtea

Prezentarea unui domeniu spectaculos al SF-ului actual, a legilor generale, dar şi a mecanismelor fine care articulează o lume în care puterea este a… aburului.

* Artisticitate vs consumatorism în managementul cultural

ora 11.00

Locaţie: Sala de lectură a BJ Iaşi

Participanţi: Dan Doboş, Ionică Pîrvu

Dezbatere cu privire la limitele politicilor culturale de administrare a banilor publici în privinţa opţiunii între opera de artă şi produsul de divertisment. Utilizatori de elită vs utilitate comunitară, o dilemă a începutului de secol în instituţiile publice de cultură din România.

* Cărţi în rafală

ora 11.30

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Dănuţ Ungureanu

Moment de prezentare a celor mai recente cărţi ale lui Dănuţ Ungureanu:

  1. Români în vorba goală” – miniaturi umoristice, cu desene de Traian Furnea, editura Fusion 21

  2. Zilliconda. Însemnările damei de silicon” – roman, ediţie limitată, de lux, cu ilustraţii de Ionuţ Bănuţă, editura Fusion 21

  3. Autor de unul singur” – reţete pentru scrierea creativă, editura Tritonic

  4. Noaptea în oraş, fără părinţi” – roman science-fiction, cybertale, editura Fusion 21

  5. Anatomic Graffiti” – povestiri science-fiction, editura Fusion 21

* „Tritonic Mystery Time”

ora 12.00

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Lucian-Dragoş Bogdan, Petru Berteanu, Anamaria Ionescu, Adina Speteanu, Bogdan Hrib, Michael Haulică, Dănuţ Ungureanu, Sebastian A. Corn

Prezentarea volumelor şi sesiune de autografe: „Vânătorii de capete”, autor Lucian-Dragoş Bogdan; „Cel-ce-simte”, povestiri de Teodora Matei; romanul de debut „Cumsecade”, autor Petru Berteanu; „Zodiac”, volumul 2 din seria Sergiu Manta, autor Anamaria Ionescu; „Irina”, autor Adina Speteanu; „Patimile doamnei ministru”, autor Bogdan Hrib. Prezentarea noilor titluri din colecţie.

* Teodorenii în documente – expoziţie

ora 12.45

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Laura Terente, Bogdan Mandache, Dan Doboş

Iubitorii de literatură sunt chemaţi să viziteze o expoziţie dedicată celor doi fraţi scriitori, Ionel şi Alexandru Oswald Teodoreanu (Păstorel), expoziţie ce îi prezintă pe aceştia în diverse ipostaze ale vieţii personale şi literare, prin intermediul manuscriselor, epistolelor şi fotografiilor. Totodată, avem pregătită pentru dumneavoastră şi o expoziţie de cărţi şi fotografii din Iaşii începutului de secol XX, cu locurile care i-au inspirat pe cei doi scriitori. Călătoria în imagini va fi acompaniată de sunetul muzicii de epocă: înregistrări rare din colecţiile Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi.

* Cum se face o carte?

ora 13.00

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Dan Doboş, Bogdan Mandache

Concursul de volume colective de proză „Ionel Teodoreanu” a fost lansat în toamna anului 2013 şi se adresează elevilor din clasele V-XII din şcolile generale şi liceele din judeţul Iaşi şi din Republica Moldova. Sub îndrumarea unui profesor coordonator, elevii realizează un volum de proză, grupând creaţiile literare reprezentative ale unei unităţi şcolare, lor aparţinându-le tehnoredactarea şi concepţia grafică. Marele premiu constă în publicarea volumului câştigător şi premierea autorilor cu o excursie. La cele trei ediţii desfăşurate până în prezent, volumele câştigătoare au fost: Calea tainică, Colegiul Naţional Iaşi; Carusel, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi; Lumea lui Daniel, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iaşi.

* Mediul moldovenesc

ora 13.30

Locaţie: Secţia împrumut pentru copii a BJ Iaşi

Participanţi: Clasa a VI-a E, Colegiul Naţional, elevi componenţi ai Trupei de teatru KARMA3, îndrumaţi de profesor Dorina Apetrei

Dramatizarea unui fragment din primul volum al Medelenilor este pariul pe care îl fac cu literatura, elevii clasei a VI-a E, de la Colegiul Naţional Iaşi şi componenţi ai Trupei de teatru KARMA3. Regizorul acestei încercări temerare este Dorina Apetrei, profesorul de limba română al tinerilor artişti.

* Specificul naţional românesc în fantasy

25 noiembrie, ora 13.30

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Marian Coman

Expunere şi dezbatere despre asumarea preluării în literatura fantasy a mitologiei vechi româneşti, despre cititorii unei asemenea literaturi şi despre miza ei artistică. Prezentarea volumului Haiganu, de Marian Coman.

* „Tritonic SF Fantasy Time”

ora 16.00

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Lucian-Dragoş Bogdan, Petru Berteanu, Anamaria Ionescu, Adina Speteanu, Bogdan Hrib, Michael Haulică, Dănuţ Ungureanu, Sebastian A. Corn, Teodora Matei

Prezentarea volumelor şi sesiune de autografe: „3.1” şi „3.2” – povestiri, autori Sebastian A. Corn, Michael Haulică, Dănuţ Ungureanu; „Autor de unul singur”, autor Dănuţ Ungureanu; romanul „Maya”, autori Teodora Matei şi Lucian Dragoş Bogdan, „Stăpânul Castelului”, autor Teodora Matei; „O hucă în minunatul Inand”, autor Michael Haulică, „Ultimul flux”, un roman din universul Frontierei, autor Lucian Dragoş Bogdan. Prezentarea noilor titluri din colecţie. Participă: autorii, Anamaria Ionescu, Adina Speteanu, Bogdan Hrib.

* Lansarea volumului „Trei femei” de Stelian Ţurlea

ora 16.30

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Stelian Ţurlea, Ovidiu Enculescu

Trei femei, trei generaţii – bunica, mama şi fiica. Ele îşi spun pe rând povestea, lecţia de viaţă, fiecare dintre ele purtând pe umeri povara trecutului celei dinainte. Destinul lor acoperă perioada postbelică şi de instaurare a comunismului, până după revoluţia din 1989 şi anii recenţi.

* Mineral, Vegetal… bicefal

ora 17.00

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Marian Truţă, Dănuţ Ungureanu

Panel despre seria de romane „Vegetal”, „Mineral” şi despre meşteşugul şi avatarurile scrisului în tandem.

* Nautilus, Anticipaţia, CPŞF

ora 17.30

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Ana Nicolau, Marian Truţă

Sub sigla Nemira există astăzi ceea ce constituie probabil primele trei branduri ale SF-ului românesc: Nautilus, Anticipaţia şi Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice (CPŞF). Despre istoria, despre planurile de viitor şi despre ce înseamnă să manageriezi financiar şi cultural o asemenea concentrare SF vor vorbi Ana Nicolau (manager Nemira) şi Marian Truţă, scriitor, realizator.

* Atac… lângă bibliotecă

ora 18.00

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: George Arion

Sesiune de întrebări şi răspunsuri despre literatură în general, despre literatura poliţistă în special şi despre viaţa invitatului special al Festivalului Teodorenii, George Arion.

26 noiembrie

* „Uliţa Teodorenilor” – animaţie stradală

orele 10.00 – 14.00

Locaţie: Uliţa „Sf. Vineri” din pasaj Hala Centrală

Participanţi: Public larg, trecători, invitaţi

Uliţa „Sf. Vineri” este axa centrală a Pasajului de la Hala Centrală. Nu e nevoie de foarte multă imaginaţie pentru a fi convins că scările rulante care coboară în subteran sunt o adevărată maşină a timpului, care te transpune pe perioada paşilor grăbiţi într-un Iaşi vechi şi etern, în urbea veche a bolţilor de piatră. Ne propunem să îmbinăm acest loc în care ai senzaţia plenară că prezentul este de fapt un amestec bine agitat de trecut şi de viitor cu pasiunea noastră pentru Iaşul începutului de secol XX, pentru Iaşul Teodorenilor. Timp de două zile, în pasaj vor funcţiona o librărie, o băcănie, o berărie, o cofetărie, o vinărie şi o ospătărie care vă vor propune produse ca acum 100 de ani. Se va auzi muzica primelor decenii ale secolului XX, de la flaşnetă jazz-band (Teodoreanu dixit), copiii vor fi încântaţi de reprezentaţii de marionete, cu ce alte personaje decât Mărioara şi Vasilache, vor fi costume de epocă şi chiar ediţii ale Ziarului Evenimentul, aşa cum apărea el acum 100 de ani. Va fi o excursie în timp pentru nostalgici şi gurmanzi, pentru visătorii literaţi şi pentru iubitorii de Iaşi.

* „Cămara lui Păstorel”: jurizarea concursului de conserve tradiţionale moldoveneşti

ora 10.00

Locaţie: Ospătăria „Uliţa Veche” – Pasaj Hala Centrală

Participanţi: Juriul: Marius Cristian, Gabriel Toma, Mihai Hăisan

Concursul „Cămara lui Păstorel” se adresează cititorilor Bibliotecii Judeţene, de toate vârstele şi are ca scop încurajarea şi totodată promovarea tradiţiilor culinare moldoveneşti, biblioteca având obligaţia de a contribui la consolidarea şi valorificarea sentimentului de identitate locală şi culturală în comunitate. Concursul are două secţiuni: Dulce (magiunuri, dulceţuri, peltele, compoturi, siropuri etc.) şi Sărat (zacuşti, tocane, sosuri, bulion, murături etc). Juriul va puncta: găsirea unei denumiri inspirate; calitatea gastronomică a produsului (pe gustate); aspectul vizual al produsului şi diferenţele specifice (ingrediente). Premiile constau în ustensile de bucătărie.

* Dezbatere despre creative writing

ora 10.00

Locaţie: Sala de lectură a BJ Iaşi

Invitaţii dar şi publicul larg vor încerca să dea răspunsuri cât mai diferite unei întrebări care bântuie cultura română de mulţi ani: se poate preda scrierea literaturii? Convinşi că nu vor lipsi momentele polemice, ne pregătim de spectacol.

* Moment Horia Gârbea

ora 11.00

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Horia Gârbea, Bogdan Mandache

Lansarea volumului „Uimitoarele aventuri ale lui Făt-Frumos din Lună” de Horia Gârbea, Editura NEUMA

* Recital Corul Aletheia

ora 11.00

Locaţie: Pasaj Hala Centrală

Participanţi: Corul Aletheia

Corul Aletheia s-a remarcat la nivel internaţional prin obţinerea Marelui Premiu la concursul „Kolotchi Blagovest” din Belarus şi a Premiului I la Festivalul „Hajnowka 2016″ din Polonia, cu un repertoriu format din lucrări ale compozitorilor români, intrând în competiţie cu formaţii din Rusia, Ucraina, Polonia, Belarus, Letonia, Republica Moldova, Franţa şi Serbia. Corul Aletheia va interpreta o suită de cântece populare din zona Moldovei.

* Teatru de marionete

orele 11.30, 12.30

Locaţie: Pasaj Hala Centrală

Participanţi: Iulia Deloiu Trif şi Claudiu Gălăţeanu, actori păpuşari la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” din Iaşi

Vasilache şi Mărioara erau două personaje din popor care jucau scenete ţesute din viaţa de toate zilele a oamenilor – raporturile cu autorităţile, relaţiile dintre semeni, norme sociale şi morale etc. Păpuşarul popular deschide, astfel, ochii lumii, prin oglinda pe care o aşează în faţa tuturor, prin intermediul păpuşilor confecţionate rudimentar din lemn şi petice din materiale textile şi a unei lăzi, care servea nu doar la transport, ci devenea şi spaţiu de joc.

* Întâlnire cu literatura gastronomică

ora 12.00

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Valeriu V. Cotea, Marius Cristian, Dan Doboş

Lansarea volumului „Legendele din farfurie” de Marius Cristian. Editura Ratio et Revelatio, Oradea, 2016. Reţete celebre cu garnitură de poveşti, salată de mituri şi tacâmuri istorice.

* Lansarea volumelor „Iubire periculoasă”

ora 13.00

Locaţie: Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj Hala Centrală

Participanţi: Georgiana Sandu, Bogdan Hrib

Prezentare şi sesiune de autografe: „Iubire periculoasă” – volumul 1 „Obsesie” şi volumul 2 „Cercul vieţii”, autor Georgiana Sandu, participă autoarea, Bogdan Hrib, editor.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.