Reacţii după condamnarea Elenei Udrea la 6 ani de închisoare

Reacţii după condamnarea Elenei Udrea la 6 ani de închisoare

Elena Udrea a fost condamnată marţi, 28 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. Decizia nu e definitivă.

Udrea a primit cinci ani pentru luare de mită, patru ani pentru aceeaşi infracţiune şi o pedeapsă de şase ani tot pentru luare de mită, precum şi şase ani pentru abuz în serviciu. Ea a fost achitată pentru folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmând ca ea să execute pedeapsa cea mai mare, de şase ani.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare (trei ani pentru complicitate la luare de mintă, cinci ani pentru evaziune fiscală, alţi trei ani tot pentru evaziune şi a fost achitat pentru spălare de bani; pedepsele au fost contopite şi va face pedeapsa cea mai grea, de cinci ani).

Prima reacţie a Elenei Udrea la aflarea sentinţei a fost pe postul de televiziune Antena 3: „Dacă am făcut parte dintr-o guvernare, nu înseamnă că nu se pot întâmpla abuzuri împotriva mea sau împotriva cuiva care a făcut parte din respectiva guvernare. Este adevărat că sunt dosare care sunt probate, care se judecă corect, care sunt trimise înapoi la procurori dacă se constată că urmărirea penală are vicii, dar asta mai ales în ultimul an. Dosarul meu a pornit acum doi ani, când nici Coldea nu se clătina acuzaţiilor formulate de Laura Codruţa Kovesi la vremea aceea. Din păcate pentru mine, se pare că şi astăzi, mai sunt şi judecători care tremură în faţa sistemului. Consider că această sentinţă este abuzivă şi este o victorie de etapă a sistemului. După ce au audiat 50 de martori, care contrazic cele două declaraţii mincinoase a denunţătorilor, absolut toate aceste declaraţii îmi sunt favorabile, să dai această condamnare e ca şi când ai ignora doi ani de proces. Mi se cere să plătesc contrvaloarea promovării României în gala Bute. E un abuz. Va fi o bătălie pe viaţă şi pe moarte. Acum mai am foarte multe lucruri de spus. Inclusiv despre cele care m-au judecat”.

Traian Băsescu (la România TV): „Ţinta acestui dosar a fost Elena Udrea şi nu nimeni altcineva, după cum o arată şi distribuirea pedepselor. (…) Dacă vreţi să vă spun sincer, ştiind dosarul, la fel ca Elena Udrea şi eu mă aşteptam la o achitare. Observ că toţi denunţătorii au primit pedepse cu suspendare. Nu există nicio altă probă decât declaraţia denunţătorului care spune că i-a dat o geantă cu bani. Observ că a primit condamnări pe toate capetele de acuzare mai puţin unul singur. Mie îmi e foarte greu să înţeleg, dar eu sunt inginer. Eu nu înţeleg cum poate face un ministru abuz în serviciu la achiziţii publice, când nimeni de la direcţia de achiziţii nu e acuzat, când nicio altă persoană nu e acuzată de achiziţia de publicitate la gală. Ce treabă are ministrul cu achiziţia nu o să înţeleg niciodată”.

Bogdan Chirieac (la România TV): „Nu înţeleg în continuare pentru ce este condamnată doamna Elena Udrea. Nu înţeleg şi pace. Cu luarea de mită abia aştept să văd motivarea Instanţei, să vedem ce scrie acolo. Cum putea să ia mită la Bucureşti ea fiind în deplasare în Japonia în perioada respectivă. Dacă se dau şase ani cu executare pentru epoca Băsescu şi dezastrul pentru România mi s-ar părea o pedeapsă mică. Cred că 600 de ani e pedeapsa potrivită. Dar eu credeam că distinsa instanţă o judecă pe doamna Udrea, nu epoca Băsescu. Deci pentru doamna Udrea, eu personal nu înţeleg pentru ce a primit această condamnare. Să vedem mai departe. Cred că doamna Udrea va povesti multe din epoca Băsescu. Sunt convins că o femeie atât de puternică precum Elena Udrea va contraataca. Am senzaţia că nu s-a făcut un act de justiţie, ci s-a tranşat o problemă politică. Aşa simt în acest moment. Aş fi dorit ca un om să fie condamnat atunci când există o dovadă clară”.

Mugur Ciuvică (la Antena 3): „Cei care au vorbit şi au făcut denunţuri – Nastasia, Topoliceanu şi Lungu – au primit cu suspendare, iar cei care nu au vorbit, precum Udrea şi Obreja, au luat cu executare. E exact schema construită de Traian Băsescu, ca să-şi bage adversarii la puşcărie”.

Gigi Becali (la Antena 3): „E o femeie mai puternică decât zece bărbaţi. Va trece peste asta. Ea o să mai facă încă doi ani. Şi două zile e greu, dar eu cum am văzut-o femeie puternică, va trece peste asta. Eu vreau să nu facă nimeni puşcărie, dar cu tărie vreau recuperarea prejudiciului”.

Alte condamnări în acest dosar:

* Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare.

* Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

* Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de încercare de şase ani

* Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită cu un termen de supraveghere de cinci ani.

* Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme: doi ani şi şase luni cu suspendare.

* Ştefan Lungu, fost consilier al lui Udrea: un an şi şase luni cu suspendare.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.