Regiunea Nord-Est, a cincea cea mai săracă regiune din UE

Regiunea Nord-Est, a cincea cea mai săracă regiune din UE

Regiunea Nord-Est se numără printre cele mai sărace zece regiuni ale Uniunii Europene din punctul de vedere al PIB/capita raportat la paritatea puterii de cumpărare (PPS), în vreme ce regiunea Bucureşti – Ilfov se află la 139% din media UE privind PIB/capita în PPS, potrivit datelor pentru 2016 publicate de Eurostat, oficiul european de statistică.

Cu un PIB/capita în PPS de doar 36% din media UE, regiunea Nord-Est (judeţele Iaşi, Suceava, Bacău, Neamţ, Botoşani şi Vaslui) este a cincea cea mai săracă regiune din UE (înaintea ei mai sunt trei regiuni din Bulgaria şi una din Franţa).

De asemenea, cu un PIB/capita în PPS de 42% din media UE, regiunea Sud-Vest Oltenia (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) se află pe locul şapte în acest top.

Regiunea Sud-Muntenia (judeţele Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi), cu un PIB/capita în PPS de 46% din media UE, se află pe locul al doisprezecelea în acest clasament inversat al bunăstării celor 276 de regiuni din UE (NUTS 2013 – nomenclatorul comun al unităţilor teritoriale de statistică).

Deşi România în întregul ei are un PIB/capita în PPS de 58% din media UE, doar două regiuni depăşesc această medie – regiunea Vest cu 60% şi Bucureşti-Ilfov cu 139%.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.