Relu Fenechiu a mai luat 3 ani şi 10 luni de închisoare

Relu Fenechiu a mai luat 3 ani şi 10 luni de închisoare

Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat luni, 14 noiembrie, de Tribunalul Bucureşti la 3 ani şi 10 luni închisoare cu executare, după ce şi-a recunoscut vinovăţia într-un nou dosar în care este acuzat de DNA Ploieşti de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani.

Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 901.526 de euro de la Relu Fenechiu, reprezentând obiectul infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor, fiind menţinut sechestrul pus de procurori pe bunurile fostului ministru.

Tribunalul Bucureşti a avizat un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Fenechiu cu procurorii DNA, în cadrul căruia el a acceptat să primească o condamnare de 3 ani şi 10 luni închisoare cu executare, precum şi interzicerea unor drepturi civile pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei.

Citeşte şi „Am crezut că am cu cine. Din păcate, cu Chichirău nu pot!”

Potrivit DNA, în perioada 2012 – 2014, Relu Fenechiu, în calitate de deputat, a pretins şi a primit de la o firmă de software 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 lei fără TVA) şi de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA), pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte.

Concret, spun procurorii, sprijinul acordat de Relu Fenechiu s-a materializat în intervenţia sa la funcţionari din cadrul Ministerului Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment. Pentru acest „ajutor”, Fenechiu a primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de 3.966.716 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro). Pentru a disimula provenienţa ilicită a banilor, Fenechiu i-a determinat pe reprezentanţii firmei de software să încheie cu societăţile respective mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost executate.

Relu Fenechiu a primit de la Siveco România 620.000 de euro, prin firme controlate de el, între care una aparţine fratelui său, dar şi numerar, pentru a sprijini compania fondată de Irina Socol, în câştigarea a două contracte cu Ministerul Justiţiei şi Antibiotice Iaşi.

În prezent, Relu Fenechiu se află în penitenciar unde execută o pedeapsă de 5 ani de închisoare primită în dosarul „Transformatorul”.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.