Reprezentanți penitenciarul Iași: „ Penitenciarul trebuie să rămână în oraș“

Reprezentanți penitenciarul Iași: „ Penitenciarul trebuie să rămână în oraș“

Într-o scrisoare trimisă ministrului Justiției, Tudorel Toader, reprezentanții Penitenciarului din Iași se plâng de problemele care există în instituția ieșeană.

„Stimate domnule ministru,

Pentru că ne-ați făcut cinstea de a ne vizita în câteva ocazii, prilej cu care am putut schimba și câteva idei referitoare la problemele din Penitenciarul Iași, în numele colegilor – agenți și ofițeri de penitenciare – vă aduc la cunoștință că situația penitenciarului nu s-a îmbunătățit câtuși de puțin.

Programul de investiții trebuie finalizat

De-a lungul timpului în Penitenciarul Iași s-a investit considerabil, chiar dacă recent a fost nevoie ca deținuții din Corpul A sa trebuiască a fi mutați pentru că acesta nu mai prezenta siguranță. Este nevoie ca aceste investiții să continue și Penitenciarul să fie adus la standarde europene.

Condiții bune și pentru personal

Deși folosim ilegal deținuți pentru paza penitenciarului, avem mii de ore suplimentare si de zile de concediu de recuperat, s-a decis detașarea unor angajați la alt penitenciar, motivat de faptul că prin evacuarea unui număr de deținuți raportul deținuți-personal s-a modificat. Este nevoie ca detașările la penitenciare din zonă să înceteze in favoarea angajării de personal.

Penitenciarul trebuie să rămână în oraș

Recent, sub patronajul Institutiei Prefectului, a fost propusă desființarea penitenciarului si construirea unor parcuri și parcări în locul acestuia, deși fondul problemelor din penitenciare este consituit de lipsa de locuri de cazare pentru deținuți. În sute de orașe mari, Viena ori Munchen sunt doua exemple, penitenciarele funcționează ca orice altă instituție, fiind serioase avantaje legate de desfășurarea activităților curente.

Este nevoie de resurse și de un management de calitate

Funcția de ministru al justiției va prezuma a fi, fără îndoială, un om educat și capabil să înțeleaga urmările unor acțiuni. De aceea vă întrebăm cât se poate de direct dacă și când Penitenciarul Iași va fi adus la standarde europene în pofida situației prezente? Problema de la Penitenciarul Iași este similară în toate penitenciarele conduse prin împuterniciți și lipsite de resurse.

Starea de incertitudine trebuie să înceteze

Ne exprimăm speranța că situația actuală este una trecătoare, chiar dacă va dura câțiva ani până când capacitatea de detenție va reveni la parametrii anteriori evacuării pomenite, iar personalul Penitenciarului Iași nu va mai fi silit să facă naveta in alte localitati. Asta evident dacă, între timp nu se decide politic, vânzarea unitatii.

Vă rugăm deci să vă exprimați public opțiunea în ceea ce privește viitorul Penitenciarului Iași. Dacă este nevoie de un penitenciar modern trebuie ca angajamentul politic în acest sens să fie cât se poate de clar.

Cu deosebită considerație“, scrie Dorin Șcarlii, Președinte al Sindicatului din Penitenciarul Iași.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.