România – Moldova, la Piatra Neamţ

România – Moldova, la Piatra Neamţ

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, 23 martie, după şedinţa de Guvern comună cu Executivul de la Chişinău, că trebuie să se accelereze procesul de reformă din Republica Moldova, dar şi parcursul ei european, precizând că România aşteaptă „consecvenţă şi seriozitate”.

Credem că e timpul acţiunilor concrete. Trebuie accelerate procesele de reformă şi consolidat pe mai departe parcursul european al Republicii Moldova. România aşteaptă din partea Republicii Moldova consecvenţă şi seriozitate. Doar opţiunea europeană poate aduce răspunsuri durabile la aşteptările de prosperitate şi stabilitate ale cetăţenilor din Republica Moldova. Suntem pregătiţi să susţinem în continuare Republica Moldova pe acest drum”, a afirmat Grindeanu, la Piatra Neamţ. El a calificat drept pragmatică întâlnirea dintre cele două Guverne, adăugând că dialogul a fost unul „constructiv”.

Grindeanu a precizat că în cadrul şedinţei au fost discutate „lucruri concrete” privind dezvoltarea relaţiilor dintre Bucureşti şi Chişinău: proiecte în domeniul energiei, infrastructurii, mediului, dezvoltării regionale. „Acţiunea României va continua să aibă un dublu rol: de stabilizare a Republicii Moldova şi de consolidare a cadrelor instituţionale şi democratice. În al doilea rând, de ancorare politică, strategică, dar şi fizică a Republicii Moldova în spaţiul european”, a adăugat prim-ministrul.

Noi credem că e important pentru Republica Moldova să valorifice toate oportunităţile oferite de NATO, iar Biroul NATO de la Chişinău reprezintă o oportunitate în acest sens, care poate fi valorificată de Republica Moldova”, a mai spus Grindeanu, la finalul şedinţei comune a guvernelor celor două state.

În contextul unei întrebări despre refuzul preşedintelui Republicii Moldova de a permite unui contingent de militari din această ţară să participe la un exerciţiu în România, prim-ministrul Grindeanu a spus că, în relaţia cu ţara vecină, partenerul principal de dialog al Guvernului României este Executivul de la Chişinău.

Proiectul gazoductului Iaşi – Ungheni a fost analizat la şedinţa comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova, de la Piatra Neamţ. „A fost un punct discutat, azi, îndelung în cadrul întâlnirii noastre. Sunt termene concrete pe care şi Ministerul Economiei de la noi, (…) de asemenea, reprezentanţii din Republica Moldova şi le-au asumat. Suntem optimişti şi eu şi domnul prim-ministru Filip că termenul de 2019 va fi devansat”, a declarat premierul Grindeanu, la Piatra Neamţ, în conferinţa de presă comună cu omologul moldovean, Pavel Filip.

La rândul său, Pavel Filip a afirmat că Executivul moldovean şi-a propus ca acest proiect să fie realizat până la finalul anului 2018. „Securitatea energetică cred că este una dintre cele mai importante pentru Republica Moldova. (…) Cât ţine nemijlocit de acest proiect, de (…) dezvoltare a proiectului conductei de gaze naturale Ungheni — Chişinău, vom face absolut tot posibilul ca acest proiect să fie realizat până la finalul anului 2018”, a susţinut Pavel Filip.

Potrivit premierului moldovean, în acest sens, au fost semnate acordurile de finanţare atât cu Banca Europeană de Investiţii, cât şi cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Premierul Sorin Grindeanu a caracterizat vizita comună pe care miniştrii Guvernelor României şi Republicii Moldova au făcut-o la mănăstirea Agapia drept partea spirituală care uneşte cele două state.

A fost un moment la fel de important ca şi cel de la Piatra Neamţ, de data aceasta fiind pe partea spirituală, care şi ea ne uneşte. Am vrut să privim această vizită la mănăstirea Agapia, înseamnă iubire tradus, ca partea spirituală care uneşte România şi Republica Moldova, dincolo de chestiunile concrete şi proiectele comune concrete pe care le-am discutat la Piatra Neamţ”, a declarat Grindeanu. El s-a arătat bucuros că a revenit la această mănăstire după 10 ani, remarcând că „s-au schimbat câteva lucruri în bine” şi că atmosfera în acest lăcaş de cult este una „dătătoare de speranţă”.

La rândul său, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a menţionat că vizita sa în România ar fi fost incompletă, dacă nu ar fi fost inclusă în ea şi mănăstirea Agapia.

La Agapia, cei doi premieri au vizitat mănăstirea, au aprins o lumânare, după care au avut un dejun de lucru. La venire, ei au fost întâmpinaţi de către mitropolitul Moldovei, Teofan.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.