Românii ar vota în continuare cu PSD la parlamentare

Românii ar vota în continuare cu PSD la parlamentare

24% dintre români ar vota cu PSD dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, 20% cu PNL, 34% încă nu s-au hotărât, iar 13% spun că nu ar vota deloc, relevă un sondaj, realizat în perioada 1-5 februarie, de Institutul de Studii Sociale şi Politice (ISSPOL).

Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare cu ce partid aţi vota” este întrebarea la care participanţii la sondaj au răspuns în felul următor: PSD – 24%, PNL – 20%, ALDE – 2%, PMP – 2%, UDMR – 1%, 13% au spus că nu vor vota, iar 34% că nu s-au hotărât.

În ceea ce priveşte profilul alegătorului din acest an, există 4 tipuri identificate de cercetarea sociologică: alegătorul nehotărât, simpatizantul PSD, simpatizantul PNL şi apoliticul, se precizează într-un comunicat al ISSPOL.

Profilurile indică „satisfacţia cu viaţa” şi viziunea despre viitor, atitudini şi preferinţe pentru diverse politici sociale sau economice şi caracteristicile socio-demografice.

Persoanele care au declarat că nu vor participa la alegerile din acest an susţin cu precădere combaterea corupţiei şi identifică nevoia unei griji comune crescute faţă de mediul înconjurător. Românii care declară că nu îşi vor exercita dreptul la vot sunt într-o proporţie mai mare bărbaţi. Cea mai mare parte a apoliticilor locuiesc în mediul urban. De asemenea, aceste persoane se încadrează mai degrabă în categoria tinerilor şi a celor cu studii şi venituri peste medie, arată cercetarea ISSPOL.

Studiul a fost realizat telefonic pe un eşantion de 1.065 de persoane din România cu drept de vot. Eşantionul are un nivel de încredere de 95% şi o marjă de eroare de +/-3%.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.