Licopenul conţinut de roşii (dar şi de celelalte legume de culoare roşie) este un antioxidant puternic, cu proprietăţi benefice în prevenirea maladiilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancere (în special cel de prostată). Această putere antioxidantă creşte în cazul în care roşiile sunt gătite.
În ceea ce priveşte acţiunea licopenului, specialiştii spun că este recomandat ca roşiile să fie mâncate mai degrabă decojite, zdrobite sau fierte decât crude.
Mai mult, licopenul este liposolubil, ceea ce înseamnă că este mai uşor de asimilat dacă este însoţit de brânză sau – mai ales – de ulei de măsline.
Totuşi, spre deosebire de licopen, o parte din vitaminele şi mineralele existente în roşii se pierd prin fierbere.
Vitamina C, de exemplu, este sensibilă la căldură şi, deci, la fierbere. Pentru un efect optim, ideal ar fi să se alterneze consumul de roşii proaspete cu roşii fierte!
Citește și Cât timp pierzi pe smartphone?