Să nu-l uităm pe George Michael!

Să nu-l uităm pe George Michael!

În prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie 2016, a încetat din viaţă, la doar 53 de ani, cântăreţul, compozitorul şi producătorul britanic George Michael. A murit de insuficienta cardiacă.

Pe numele său adevărat Georgios Kyriacos Panayiotou, George Michael s-a născut la 25 iunie 1963, în East Finchley, Londra.

Pasionat de muzică încă de mic, George Michael şi-a început cariera de cântăreţ de când era în liceu, unde l-a întâlnit pe Andrew Ridgeley. Cei doi au înfiinţat o formaţie numită „The Executive”, a cărei activitate a constat în susţinerea câtorva reprezentaţii live, pe plan local. Schimbându-şi numele în „Wham!”, cei doi au reuţit să semneze, în 1982, un contract cu casa de discuri Innervision. În acelaşi an, este lansat albumul „Fantastic!”, care ajunge până pe locul 4 în topurile din Marea Britanie.

Doi ani mai târziu a apărut „Make It Big”, o colecţie de melodii dintre care trei au fost hituri atât în Marea Britanie, cât şi în SUA. Este vorba de piesele „Wake Me Up Before You Go-Go”, „Everything She Wants” şi balada „Careless Whisper”.

Una dintre cele mai îndrăgite melodii de Crăciun este „Last Christmas”, compusă de „Wham!” în 1984 şi preluată de nenumăraţi artişti, precum Whigfield, Billie Piper sau Ariana Grande.

Albumul „Wham!” din 1986, „Music from the Edge of Heaven”, nu a înregistrat un succes major, în ciuda unor compoziţii bine primite de public, precum „Where Did Your Heart Go?” şi „I’m Your Man”.

George Michael, principalul vocalist şi compozitor al duoului, decide să urmeze o carieră solo.

Dă lovitura după numai un an, când interpretează, alături de Aretha Franklin, single-lul „I Knew You Were Waiting”, premiat cu un Grammy pentru cea mai bună piesă R&B. Tot în 1987, lansează albumul „Faith”, remarcat atât pentru calitatea unor cântece precum cel de titlu, „Father Figure”, „Monkey” şi „One More Try”, dar şi din cauza controversei născute de piesa „I Want Your Sex”.

Faith” s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare, fiind premiat cu Grammy, în 1988, la categoria Albumul Anului.

Dacă până la sfârşitul anilor ’80, muzica lui George Michael putea fi caracterizată ca R&B şi funk, noua colecţie de piese din 1990, „Listen Without Prejudice, Vol. 1” conţine sonorităţi soul şi jazz. Dintre hiturile albumului pot fi amintite „Praying for Time” şi Fredom 90„.

Cariera solo a lui George Michael este, din nou, impulsionată de un duet, de data aceasta în compania lui Elton John, în 1991. Cei doi interpretează, în scopuri caritabile, melodia „Don’t Let the Sun Go Down On Me”, ajunsă rapid pe primul loc al topurilor muzicale din Regatul Unit şi nu numai al acestora. Urmează piesa proprie „Too Funky”, de asemenea lansată pentru a strânge fonduri pentru caritate.

În 1996, după o dispută de câţiva ani cu casa de discuri, George Michael revine cu albumul „Older”. Deosebit de apreciate au fost piesele „Jesus to a Child” sau „Fastlove”.

În anul 1998 a anunţat public orientarea sa homosexuală.

În 1999 a scos colecţia de cover-uri „Songs from the Last Century”.

În anul 2000 se evidenţiază datorită unui nou duet, alături de Whitney Houston, pentru piesa „If I Told You That”.

Următorul album solo semnat de George Michael, intitulat „Patience”, a apărut în 2004. Noua direcţie muzicală abordată a fost stilul dance, piesele remarcate de public şi de critică fiind „Flawless” şi „Amazing”.

George Michael a concertat în România, la 31 mai 2007, pe stadionul Lia Manoliu din Capitală, evenimentul fiind inclus în turneul „25 Live Stadium Tour”, primul efectuat de artist în ultimii 15 ani şi care a marcat 25 de ani de carieră muzicală.

Problemele de sănătate pentru George Michael au început în 2011, când, la 26 octombrie, a anulat un concert la Londra, din cauza unei infecţii virale, care s-a dovedit a fi pneumonie. La 16 mai 2013, s-a rănit la cap, în urma unui accident de automobil lângă Hertfordshire.

George Michael a fost distins cu numeroase premii de-a lungul carierei sale, pe lângă cele două Grammy amintite. Dintre acestea se remarcă: Premiul American Music Awards, obţinut la trei categorii în 1989; un Premiu BRIT în 1988 şi două în 1991; patru Premii Ivor Novello, în anii 1985, 1989 şi 1996; patru Premii MTV Video Music Awards, în 1988, 1989, 1993 şi 1996.

Câteva informaţii mai puţin cunoscute

* Tatăl lui George Michael, Kyriacos Panayiotou, de origine cipriotă, era patronul unui restaurant, iar mama sa, Lesley Angold Harrison, dansatoare britanică. Bunica din partea mamei era de origine evreiască.

* Michael l-a cunoscut pe Andrew Ridgeley, coegul său din duo-ul „Wham!”, la şcoală, când Ridgeley s-a oferit să-l înveţe muzică. În 1981, când s-a lansat formaţia „Wham!”, a apărut, pentru bărbaţi, moda părului tapat, uscat cu foenul.

* În 1984, George Michael a făcut parte din primul concert al trupei Band Aid şi a cântat cântecul „Do They Know It’s Christmas?” în scop caritabil pentru combaterea foametei din Etiopia.

* Datorită celui de-al doilea single al artistului, „Faith”, care a ocupat locul 1 în SUA şi locul 2 în Marea Britanie, Michael şi-a căpătat imaginea sa iconică cu geacă de piele şi blugi Levis, devenind o figură-cheie a scenei muzicale din anii 80, dar şi în sfera modei.

* George Michael şi Elton John au cântat melodia „Don’t Let the Sun go down on me” în premieră la concertul lui Michael de pe stadionul Wembley, în 1991. Cântecul a fost singura melodie number one care a fost înregistrată pe un stadion în aer liber. Încasările au fost donate organizaţiilor caritabile pentru copii, SIDA şi educaţie.

* Michael a dezvăluit că era gay după ce a fost arestat în aprilie 1998 pentru faptul că s-a angajat într-un „un act indecent” în faţa unui poliţist aflat sub acoperire, în Beverly Hills. Pentru acest incident, cântăreţul a primit o amendă şi 80 de ore de muncă în serviciul comunităţii.

* Filmul său autobiografic, „A Different Story” (2005), cuprinde artişti precum Sting, Mariah Carey, Elton John, Noel Gallagher, Simon Cowell, Geri Halliwell, Boy George şi Andrew Ridgeley.

* George Michael declarase ulterior, după ce a dezvăluit că era gay: „Nu am avut niciodată o problemă morală că am fost gay. Am crezut că mă îndrăgostisem de o femeie în trecut. Apoi m-am îndrăgostit de un bărbat şi mi-am dat seama că tot ceea ce fusese înainte nu era dragoste”.

* Cântăreţul a recunoscut într-un interviu că s-a luptat cu depresia după ce l-a pierdut pe partenerul său, designerul Anselmo Feleppa, bolnav de HIV. George Michael declarase atunci: „Prima mea relaţie a fost la 27 de ani pentru că nu îmi acceptasem sexualitatea până la vârsta de 24 de ani. Mi-am pierdut partenerul din cauza HIV-ului şi mi-au luat trei ani să depăşesc acest moment; apoi mi-am pierdut mama. Mă simţeam ca şi cum aş fi fost blestemat”.

* A fost luat serios în considerare pentru a fi noul solist al trupei Queen, după moartea lui Freddie Mercury.

* De-a lungul carierei sale, a câştigat 21 de premii, dintr-un total de 49 de nominalizări.

* Duetul său din 1987 cu Aretha Franklin, „I Knew You Were Waiting (For Me)”, a propulsat-o pe cântăreaţa americană pe locul 1 în clasamentul hiturilor din Marea Britanie.

* Darul său de nuntă pentru Prinţul William şi Kate Middleton a fost un cover după cântecul lui Stevie Wonder din 1972, „You and I”, lansat în aprilie 2011

* În februarie 2006, George Michael a fost arestat pentru posesie de droguri, incident pe care l-a descris drept „o stupiditate, vina mea”, În mai, acelaşi an a intrat cu maşina în mai multe automobile aflate pe strada unde locuia. În octombrie, i-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioadă de 2 ani după ce a fost găsit inconştient în maşina sa, blocând o intersecţie. Ultimul său arest a fost în septembrie, 2008, într-o toaletă publică din Londra, pentru posesie de droguri.

* În 2007, în seara Anului Nou, a primit 3 milioane de dolari pentru a cânta o oră la un concert privat în Moscova, cu 300 de invitaţi, la solicitarea miliardarului rus Vladimir Potanin!

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.