Salarii nesimțite la „Socola”! Cu cât le-a crescut salariul asistentelor și cât câștigă un medic

Salarii nesimțite la „Socola”! Cu cât le-a crescut salariul asistentelor și cât câștigă un medic

O lungă perioadă de timp am fost tentat să iau apărarea angajaților din sistemul sanitar, convins fiind de zvonurile care spuneau că din martie 2018 le vor scădea salariile. Am fost de acord cu grevele lor, însă un articol publicat recent în ziarul „Evenimentul” mi-a demonstrat că lucrurile stau puțin pe dos!

Am aflat că o asistentă debutantă de la Spitalul de Psihiatrie „Socola” din Iași a câștigat în luna martie 2018 (adică exact în luna în care s-a spus că le-a scăzut salariul) un salariu net de 4.126!!!! Cu alte cuvinte, o asistentă debutantă, doar cu post liceală, a câștigat în martie aproape dublu față de ianuarie 2018, când câștigase 2.876 de lei (bani în mână)! Aceeași asistentă câștiga în decembrie 2015 doar 1.186 lei net! În 2 ani, unei astfel de asistente i-a crescut salariul de la 1.186 lei la 4.126 lei și ea s-a gândit să protesteze! De fapt, o înțeleg, dacă nu protesta când i-a crescut salariul, nu arăta că este de la „Socola”!

O asistentă medicală principală, cu post liceală, a câștigat în martie 2018, la același spital „Socola”, 4.952 de lei (bani în mână). Cu alte cuvinte, o asistentă fără studii superioare a câștigat în luna martie aproape 50 de milioane de lei vechi, bani în mână, cu peste 6 milioane de lei mai mult decât câștigase în luna ianuarie 2018!!! Alt motiv de protest!

Văzând aceste salarii, la care cei din mediul privat nu ajung nici după zeci de ani de muncă asiduă, am stat și m-am întrebat: de ce oare au protestat zilele trecute asistentele de la „Socola”? Din cauza salariilor nesimțite pe care le încasează, neporporționale nici cu pregătirea lor și nici cu munca pe care o desfășoară? Au protestat pentru că în alte spitale din Iași colegele lor, asistentele, muncesc de nu mai știu cum le cheamă și la sfârșitul lunii se trezesc cu salarii de care „vedetele” de la „Socola” râd pe înfundate?

Am înțeles că „celebrele” asistente de la „Socola” lucrează în condiții periculoase (din când în când, pentru că toate cazurile cu adevărat periculoase sunt duse la Spitalul de la Grajduri), dar, oare, profesorii din ziua de azi în ce fel de condiții lucrează? Când viața le este pusă în pericol aproape zilnic (și s-au văzut zeci de cazuri în țară) de niște analfabeți pe care încearcă să-i învețe carte, condițiile în care lucrează cum se numesc? Sau numai despre asistentele de la „Socola” se poate spune că lucrează în condiții periculoase?

Trebuie să recunosc faptul că asemenea nesimțire nu am mai văzut nicăieri în altă parte! Le-a crescut salariul, și nu oricum, ci substanțial, dar ele sunt nemulțumite! Ce-i drept, la pregătirea pe care o au, chiar merită banii pe care-i câștigă!

Conform aceluiași ziar „Evenimentul”, un medic primar care a făcut și gărzi a câștigat în martie 2018 nu mai puțin de 13.675 de lei bani în mână! Un salariu aproape dublu față de ianuarie 2018, când a câștigat „doar” 7.911 lei net! Bine măcar că acești medici au avut decența să nu iasă și să protesteze pentru că le-au „scăzut” salariile!

Astăzi ne-am ocupat doar de „Socola”, dar în zilele următoare ne vom ocupa și de ceilalți care încasează sume imense de la stat, dar consideră că este sub demnitatea lor să ridice 40 sau 50 de milioane de lei pe lună!

Articolul din „Evenimentul” poate fi citit aici

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.