Salariul minim va creşte de abia din mai 2016. Ponta dă de pământ cu guvernul Cioloş

Salariul minim va creşte de abia din mai 2016. Ponta dă de pământ cu guvernul Cioloş

Salariului minim pe economie va creşte de la 1.050 lei/lună, cât este acum, la 1.250 lei/lună, începând cu 1 mai 2016. Potrivit datelor Inspecţiei Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariaţi activi cu un salariu de 1.200 de lei şi 1.372.171 de salariaţi activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat recent că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat că o creştere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condiţiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

Guvernul a decis, recent, să îngheţe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deşi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

În replică, fostul premier Victor Ponta a avut, pe pagina sa de Facebook, o replică acidă la adresa ministrului Dragu, pe care o reproducem mai jos:

Pentru că toţi cei care ar trebui să vorbească din păcate tac (din indiferenţă, teamă sau pur şi simplu pentru că sunt în vacanţă în ţări tropicale), pot să spun eu simplu şi clar: E FOARTE BINE SĂ FIE MĂRIT SALARIUL MINIM PE ECONOMIE LA 1200 RON DE LA 1 IANUARIE!

1. Nu are impact bugetar negativ (deja la bugetari au crescut salariile peste 1050 lei; şi, oricum, când ai excedent bugetar de miliarde e imoral să spui că nu vrei să creşti salariul minim cu 150 lei!);

2. Ajută Bugetul de asigurări sociale prin încasări suplimentare stabile;

3. Nu afectează mediul economic (deja nimeni nu mai angajează în mod real cu mai puţin de 1200 lei brut, cu excepţia sezonierilor – de unde rezultă că data de 1 mai oricum e o prostie);

4. Combate munca „gri” (salariul minim pe contract şi diferenţa „la negru”) şi concurenţa neloială faţă de cei oneşti şi care plătesc toate taxele;

5. Nu afectează competitivitatea forţei de muncă în comparaţie cu restul ţărilor din UE, pentru că rămâne cel mai mic salariu minim la nivel european;

6. Stimulează munca „la alb” fiscalizată şi consumul (oamenii cu salariul minim îl cheltuie pentru nevoi imediate, nu îl ţin în bănci şi nici nu îşi cumpără maşini şi yachturi scumpe!).

Când nu ai habar despre economie şi viaţa reală spui că „faci un studiu”!!! Sau mai bine îi asculţi pe cei ce ştiu!”

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.