Sancțiuni blânde pentru cofetăria care a băgat în spital 25 de bârlădeni

Sancțiuni blânde pentru cofetăria care a băgat în spital 25 de bârlădeni

Două firme din Bârlad și doi angajați ai acestora au fost amendați, cu peste 15.000 de lei, de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui după ce 25 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară în urma consumului de prăjituri infestate cu salmonella și paraziți.

Direcția de Sănătate Publică Vaslui a amendat cu 8.000 de lei o cofetărie din Bârlad și cu 1.600 de lei un angajat al acesteia pentru neregulile constatate în timpul controalelor desfășurate după ce 25 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară în urma consumului de prăjituri contaminate.

Sancțiunile au fost aplicate după ce, în urma analizei în laboratorul de specialitate a celor 15 probe de sanitație prelevate, s-a constat prezența parazitului enterobacteriaceae în nouă cazuri. De asemenea, din cele zece coproculturi, trei au ieșit pozitive la salmonella, grupa D.

„Ca și neconformități constatate, s-au descoperit deficiențe de circuit, în senul că nu există vestiar și toaletă pentru personalul cofetăriei, iar condițiile de depozitare sunt necorespunzătoare în sensul că produsele finite sunt păstrate alături de materia primă. De asemenea, inspectorii au depistat faptul că nu se realizează o dezinfecție corespunzătoare în sensul că personalul nu cunoaște modul de utilizare a produselor biocide. Totodată, administratorul firmei nu a putut face dovada instruirii personalului cu privire la însușirea noțiunilor fundamentale de igienă”, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Autoritățile sanitare au sancționat cu 5.000 de lei și un laborator de preparare a prăjiturilor, tot din municipiul Bârlad, și cu 800 de lei un salariat al întreprinderii individuale respective.
„În cel de-al doilea focar, inspectorii au constatat în vestiarul personalului că hainele de stradă sunt păstrate alături de echipamentul de protecție. De asemenea, la toaleta personalului nu există săpun lichid și antiseptic pentru dezinfecția mâinilor, iar în unitate nu se realizează o dezinfecție corespunzătoare în sensul că personalul nu cunoaște modul de utilizare a produselor biocide. Nu în cele din urmă, s-a constatat că angajații unității nu au efectuat cursuri pentru însușirea noțiunilor fundamentale de igienă”, a mai precizat directorul Mihaela Vlada.

În cazul laboratorului de preparare a prăjiturilor, din cele 12 teste de sanitație recoltate, trei au ieșit pozitive la enterobacteriaceae.

Conform presei locale, cofetăria amendată se numește „Berlin”.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.