Săptămâna diasporei s-a încheiat. Pe cine mai interesează românii din Italia?

Săptămâna diasporei s-a încheiat. Pe cine mai interesează românii din Italia?

La ora aceasta ştiţi deja despre cutremurul devastator din Italia, despre victimele şi pagubele materiale produse… Suntem solidari cu toţi cei care în aceste momente trec prin clipe de coşmar şi nu vrem să scriem despre dramatismul unei asemenea situaţii.

Vrem doar să vorbim despre modul în care cei care cu doar o săptămână în urmă organizau întâlniri cu „diaspora”, iar astăzi nu scot un sunet… Despre cei care îşi umplu pagina de Facebook cu poze şi mesaje despre ce au făcut, unde au făcut şi cum au făcut, dar nu sunt în stare să-şi arate măcar îngrijorarea (dacă nu susţinerea) pentru românii care s-ar putea număra printre victimele cutremurului din Italia.

Şi, ca să fim şi mai precişi, vom vorbi despre primarul Iaşiului, Mihai Chirica, personajul înnebunit să se promoveze pe Facebook, individul care nu scapă niciun prilej pentru a se afişa în faţa aparatului de fotografiat cu zâmbetul până la urechi, arătând lumii cât de implicat este el în viaţa urbei.

Ne-am uitat pe pagina de Facebook a acestui primar şi nu am văzut nimic. La ora 16.30 Mihai Chirica încă nu aflase despre drama din Italia… Sau, cel mai probabil, nu-l mai interesa faptul că acolo ar putea fi şi români răniţi… Săptămâna diasporei trecuse, ce rost mai avea să se agite?

Pe aceeaşi pagină a primarului Chirica, am descoperit, de exemplu, pe 17 august o postare care zicea: Diaspora sunteţi toţi cei care purtaţi cu voi spiritul românesc, indiferent de locurile spre care paşii vă poartă, indiferent de hotarele care vă găzduiesc sau care ne despart. Sunteţi ambasadorii culturii, educaţiei şi valorilor noastre româneşti”. Pe 18 august puteam citi: „În cadrul dezbaterii Ce înseamnă Iaşul pentru diaspora? Ce înseamnă diaspora pentru Iaşi? am precizat că Iașul este un mare furnizor de diasporă pentru întreaga lume, cu ponderea cea mai mare în Europa. Ieşenii plecaţi în străinătate reprezintă o bucăţică din ţara noastră, din oraşul nostru, din viaţa noastră de zi cu zi. De aceea trebuie să le arătăm respectul şi recunoştinţa aşa cum se cuvine. Sunt parte din familia noastră, de care avem nevoie oriunde s-ar afla. Cei care au de gând să plece să se gândească de două ori dacă merită, iar cei care au de gând să se întoarcă să vină pentru că merită”.

Câtă preocupare pentru diaspora, câtă înţelegere faţă de nevoile acesteia!… Pe 24 august însă, nimic! Săptămâna diasporei s-a încheiat, spectacolul s-a terminat, aşa că de ce s-ar mai fi chinuit să scrie ceva (măcar) pe Facebook?

Incapabil să înţeleagă adevăratele probleme ale oamenilor plecaţi la muncă în străinătate sau problemele oamenilor pe care teoretic ar trebui să-i conducă, Mihai Chirica dovedeşte, dacă mai era nevoie, că este prea mic pentru funcţia pe care o are.

Citeşte şi „Aceasta este tabăra Chirica”!

La ora 16.30, pe pagina lui Mihai Chirica a apărut mesajul: „Începând cu ora 17.00, sunt invitatul emisiunii „În audienţă”, difuzată de postul Iasi Tv Life, unde voi vorbi despre proiectele oraşului nostru”. Singurul lucru pe care-l ştie… De fapt al doilea, pentru că primul este „vreau să fiu şeful PSD”!

P.S. Impresionant mesajul afişat pe pagina de Facebook a PNL Podu Iloaiei: Suntem solidari cu cei care trec astăzi prin clipe de coşmar din cauza dezlănţuirii naturii. Ştim că mulţi români au ales Italia pentru un trai mai bun. Nu este doar tragedia lor, e şi a noastră… Putere tuturor!”

mihai-chirica-diaspora

Sursa foto: Facebook

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.