Scăpaţi-ne de doctorul Ciuhodaru, vă rugăm!

Scăpaţi-ne de doctorul Ciuhodaru, vă rugăm!

Umflat la un moment dat pentru o candidatură la Primăria Municipiului Iaşi, dr Tudor Ciuhodaru, acum deputat, a ajuns acum de râsul curcilor. Nici el, săracul, nu mai ştie prin câte partide a trecut şi, dacă îl luaţi repede, se încurcă în denumirea judeţului unde, în 2012, a fost ales deputat.

Pe cât de tare a fost umflat, pe atât de mult s-a dezumflat acum, când, pentru a mai fi băgat în seamă de cineva, trimite cam aceleaşi comunicate în fiecare an. Un astfel de comunicat, trimis în urmă cu câteva zile, ne-a determinat să dăm o căutare pe internet. Mare ne-a fost surpriza când am descoperit că acelaşi comunicat, cu unele mici modificări, mai fusese trimis şi în 2014, fiind publicat pe Agerpres.

Să luăm cele două comunicate, primul din 2014 şi al doilea din 2016, şi să vedem ce asemănări există între ele.

Ianuarie 2014Urmează Blue Monday- lunea cu cel mai mare risc suicidar

Aproape jumătate din tentativele de sinucidere din România (42,86%) au loc la sfârşitul săptămânii iar în timpul săptămânii se înregistrează un maxim în ziua de marţi când sunt tratate cam 20% din tentativele de sinucidere.

20 ianuarie este considerată de psihologi drept cea mai deprimantă zi din an, cu risc major suicidar, în special datorită asocierii factorilor precipitanţi şi favorizanţi ai tentativelor suicidare precum reîntoarcerea la un program de muncă mult mai solicitant după vacanţă de sărbători, acumularea conflictelor sociale şi la locul de muncă, termenele scadente de plată a datoriilor sau ratelor, impozitele de la început de an, lipsa de motivaţie şi faptul că se întrevede ca dorinţele şi planurile făcute la sfârşit de an nu au mari şanse de a fi realizate precum şi variaţiile termice neobişnuite sau meteosensibilatea.

Pentru evitarea unor gesturi suicidare, mai ales pentru persoanele vulnerabile, recomandăm evitarea stresului, asigurarea unui climat psihoprotectiv, asigurarea unei activităţi fizice în aer liber şi consultul psihologic la cei care se remarca modificări comportamentale.

Ingestia de medicamente este cea care domina aceasta patologie iar frecvent utilizate sunt hipnoticele, sedativele şi anxioliticele.

Ca noutate constatăm creşterea numărului tentativelor de sinucidere pe fondul consumului de droguri precum şi utilizarea din ce în mai frecvenţă a medicaţiei cardiovasculare şi oncologice (legat de disponilitatea acestei medicaţii prin prevalenţa acestor boli în patologia generală) sau a asocierilor medicamentoase, ducând la forme clinice extrem de grave. În cazul toxicelor domestice pe primele locuri se situează intoxicaţia cu insectid şi corozive urmate de cea cu detergenţi.

Mai bine de jumătate din tentativele de sinucidere prin intoxicaţii (54,66%) au loc în timpul săptămânii dar se constată zile pentru suicid în care tentativele sunt numeroase-duminica-16,67%, joi-14,91% şi marţi-14,29%. Pot fi consideraţi drept factori precipitanţi ai tentativelor suicidare conflictele casnice asociate subsolicitării de la sfârşitul săptămânii precum şi vârfurile de adaptare—solicitare din cursul săptămânii.

Depresia este boală ce va domina acest secol iar interrelaţia sinucidere-depresie va necesita noi abordări în prevenţie şi terapie. Vom propune printr-un proiect legislativ introducerea asistentei psihologice în UPU şi a liniilor telefonice la care să fie asigurat suport psihologic pentru cei aflaţi în dificultate.

Sunt necesare şi alte modificări în legislaţia privind asigurarea asistentei psihologice şi îi invit şi azi pe cei care lucrează în acest domeniu să ne ofere soluţiile pentru că această asistenta să poată fi asigurată unitar”. Semnat: Dr. Tudor Ciuhodaru – Medic primar medicina de urgenţă – Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor

Ianuarie 2016„Mare atenţie! Urmează cea mai deprimantă zi din 2016 -18 ianuarie-(Blue Monday)

,,Blue Monday” este a apărut in 2005 în urma studiilor făcute de academicianul Cliff Arnell care a analizat mai mulţi factori şi a ajuns la concluzia ca a treia zi de luni din an este cea mai deprimantă-

În 2016 data de 18 ianuarie este considerată de psihologi drept cea mai deprimantă zi din an, cu risc major de suicid, în special datorită asocierii factorilor precipitanţi şi favorizanţi ai gesturilor suicidare. Întoarcerea la un program de muncă ce pare mult mai solicitant după vacanţa de sărbători, acumularea conflictelor sociale si de la locul de muncă, termenele scadente de plată a datoriilor sau ratelor, impozitele de la început de an, lipsa de motivaţie şi faptul că se conturează că dorinţele şi planurile făcute la sfârşit de an nu au mari şanse de a fi realizate se asociază variaţiilor termice neobişnuite ducând la exacerbarea sindroamelor depresive.

Aproape jumătate din tentativele de sinucidere din România (42,86%) au loc la sfarsitul saptamanii dar şi la urgenţe a treia zi de luni din an este recunoscută prin numărul crescut şi gravitatea mare a tentativelor suicidare. Chiar dacă peste 15% din gesturile suicidare au loc într-o zi de luni această zi se remarcă adesea prin valori de vărf în contrast cu distribuţia tentativelor suicidare din cursul anului.

Ca noutate constatăm utilizarea tot mai frecventă a asocierilor medicamentoase. Pentru realizarea actului suicidar pacienţii recurg preponderant la combinarea medicaţiei cardiovasculare cu cea oncologica legată probabil şi de accesibilitatea acestei medicaţii datorată prevalenţei în creştere a bolilor de acest tip în patologia genarală precum şi la veritabile cocktail-uri medicamentoase ce duc la forme clinice de o gravitate extremă. În cazul toxicelor domestice pe primele locuri se situează intoxicaţiile cu insectid şi corozive urmate de cele cu detergenţi.

Nu e singur lucru negativ ce atinge valori mari în aceasta zi. Sinuciderile sunt însoţite de o rată de 25% a absenteismul de la locul şi de randament profesional redus.

Pentru evitarea unor gesturi suicidare, mai ales în cazul celor cu vulnerabilităţi, recomandăm evitarea stresului, asigurarea unui climat psihoprotectiv, asigurarea unei activitati fizice in aer liber şi consultul psihologic la cei care se remarcă modificări comportamentale”. Semnat: Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru,  Medic primar urgenţe

Vă lăsăm pe dumneavoastră să mai găsiţi şi alte asemănări între cele două comunicate trimise de dr Ciuhodaru, însă vă rugăm, totuşi, să faceţi în aşa fel încât să ne scăpaţi pentru totdeauna de acest pierde vară cu aere de salvator!

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.