Școală de vară la UMF: toxicologie clinică în medicina militară

Școală de vară la UMF: toxicologie clinică în medicina militară

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi (UMF) a lansat o şcoală de vară cu numele „Elemente de toxicologie clinică în medicina militară“, program la care s-au înscris 40 de studenţi: 20 dintre ei de la Institutul Medico-Militar, în baza unui stagiu de practică desfăşurat la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac“ din Iaşi, şi 20 de la UMF Iaşi.

La inaugurarea proiectului au fost prezenţi rectorul UMF, Viorel Scripacriu, colonelul Remus-Hadrian Bondor, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt“, şi colonelul medic Aurelian-Corneliu Moraru, comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czhiac“ din Iaşi.

„Şcoala de Vară este un eveniment foarte important care se înscrie în contextul colaborării începute cu Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din Iaşi, atât în plan didactic, cât şi în zona de cercetare. Tematica selectată se circumscrie noţiunilor de toxicologie, medicină operaţională şi medicină de urgenţă, activitatea contribuind astfel la pregătirea teoretică şi practică atât a studenţilor din universitatea noastră, cât şi a studenţilor Institutului Medico-Militar“, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Cursurile şcolii de vară se vor desfăşura în incintele UMF şi ale Spitalului Militar de Urgenţă, cât şi la sediul Comandamentului Brigăzii 15 Mecanizată „Podu înalt“ şi în garnizoana Huşi la Batalionul 202 – Apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară).

Studenţii vor învăţa despre toxicologie, medicină operaţională, cea de urgenţă, substanţe toxice, arme chimice şi care sunt implicaţiile acestei activităţi pentru activitatea medicală şi militară. Vor primi şi informaţii cu privire la mijloacele de intervenţie în caz de atac şi evenimente chimice, vor avea aplicaţii practice de simulare a unei situaţii de urgenţă şi măsuri de prim ajutor.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.