Se cere urmărirea penală a fostului primar din Moinești

Se cere urmărirea penală a fostului primar din Moinești

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, a cerut vineri, 25 august, sesizarea Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale.

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Ilie Viorel, senator în Parlamentul României și ministrul pentru relația cu Parlamentul, pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale”, se arată într-un comunicat al DNA.

În același dosar, procurorii DNA au dispus urmărirea penală față de Felicia Elena Pop, directoare de cabinet a ministrului Viorel Ilie; Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia, angajați în cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, membri ai comisiei de concurs. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale și față de Ilie Viorel are în vedere împrejurarea că, în acest moment, „există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant”, se arată în comunicat.

Proba scrisă a concursului a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017.
DNA spune că, în acest context, în perioada 20 – 31 iulie 2017, Viorel Ilie, ministru pentru relația cu Parlamentul, cu intenție, a determinat-o pe Felicia Elena Pop, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017.

La data de 28 iulie 2017, Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă.

În aceeași zi, arată DNA, directoarea de cabinet, Felicia Elena Pop, a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit că ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați.

„Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora”, explică DNA.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Înainte de ajunge ministru, Viorel Ilie a fost primar al municipiului Moinești din județul Bacău și, apoi, senator din partea ALDE.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.