Sesiune de toamnă la Facultatea de Farmacie, de la UMF Iași

Sesiune de toamnă la Facultatea de Farmacie, de la UMF Iași

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi (UMF) va organiza o sesiune de admitere şi în toamnă, după ce în urma admiterii din vară au rămas 21 de locuri libere la Farmacie, la buget, şi încă 7 bugetate la aceeaşi facultate destinate studenţilor din mediul rural, care au absolvit un liceu din mediul rural.

Admiterea din toamnă de la UMF va fi organizată exclusiv pentru această facultate, decizia fiind luată în urma şedinţei Consiliului de Administraţie de la începutul acestei săptămâni.

„Dacă analizăm situaţia existentă, se remarcă un tren ascendent la medicină şi la medicină dentară, staţionar la bioinginerie şi o situaţie delicată la farmacie. Situaţia este la fel la nivel naţional, nici celelalte UMF-uri nu stau bine la acest capitol, se remarcă un interes mai scăzut pentru Facultăţile de Farmacie, explicat prin faptul că piaţa s-a cam umplut de farmacişti, posibilităţile lor de promovare au cam scăzut“, spune Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

În ceea ce priveşte admiterea de vară de la UMF, rectorul vorbește de o concurenţă care a crescut foarte mult la Facultatea de Medicină Dentară faţă de anul trecut. În anul 2017, facultatea a avut 313 candidaţi, 194 la Medicină Dentară şi 119 la Tehnică Dentară, anul acesta au fost 461 de candidaţi, cu 50% mai mult, 336 la Medicină Dentară şi 125 la Tehnică Dentară.

„În ceea ce priveşte concurenţa cu celelalte UMF-uri din ţară, Iaşul se regăseşte în top raportându-ne direct la numărul de candidaţi pe loc bugetat. Spre exemplu, la Medicină Generală, Iaşul a avut o concurenţă de 3,21, în timp ce UMF Bucureşti a avut 3,30, UMF Cluj-Napoca 2,76, UMF Timişoara 2,42 sau UMF Craiova 2,3. Practic, doar Bucureştiul şi UMF Târgu-Mureş, cu 3,38 de candidaţi pe loc, au avut concurenţă mai mare la Medicină Generală faţă de Iaşi, în condiţiile în care numărul de locuri la buget a fost comparabil sau mai mic cu al Iaşului, cu excepţia UMF Bucureşti, unde au fost 552 de locuri la taxă faţă de 298 la Iaşi“, adaugă Scripcariu.

UMF „Gr.T. Popa“ din Iaşi se află pe primele poziţii la nivel naţional în ceea ce priveşte concurenţa la Medicină Dentară, cu 3,78 candidaţi pe un loc, în condiţiile în care universităţile cu o concurenţă mai mare – Craiova, cu 4,74, şi Timişoara, cu 5,88, au avut aproximativ o treime din locurile de la buget faţă UMF Iaşi, care a avut 89.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.