Sevil Shhaideh, la Iaşi: „Programele de finanţare avansează rapid”

Sevil Shhaideh, la Iaşi: „Programele de finanţare avansează rapid”

Ministrul Dezvoltării a avut astăzi, 14 martie, o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din judeţul Iaşi.

Prioritatea numărul 1, încă de la preluarea mandatului, sunt fondurile europene şi programele de dezvoltare. Pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, până ieri au fost depuse 5.100 de proiecte, în valoare totală de 28 de miliarde de lei. După 17 martie vom şti numărul total al proiectelor depuse”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, la Iaşi.

Conform viceprim-ministrului, toate investiţiile începute în perioada 2009-2012 au primit finanţare prin program, pentru a putea fi finalizate, prioritare fiind proiectele de dezvoltare şi modernizare locală. Având în vedere valoarea cererilor de finanţare prin PNDL, etapa a II-a, dacă suma proiectelor depuse va depăşi suma alocată, pentru repartizarea fondurilor vor fi aplicate criteriile din legislaţia care reglementează programul (HG nr. 624/2015).

Şi pe programele europene am avansat. De la începutul anului şi până astăzi, în mai puţin de trei luni de mandat, am lansat în consultare 5 ghiduri specifice pe POR şi 4 apeluri de proiecte, am făcut o modificare la ghidul general şi mai avem în pregătire alte lansări. Ţinta este ca în acest an să deschidem apeluri de proiecte pe toate axele programelor operaţionale. Indiferent de stadiul în care am preluat domeniul, avansăm cât de rapid se poate cu programele europene pe care le gestionăm în calitate de autoritate de management”, a adăugat doamna Shhaideh.

O altă noutate pe zona de fonduri europene o reprezintă aprobarea, de către Comisia Europeană (CE), a primului sumar de proiect mare de infrastructura finanţat prin Programul Operaţional România – Ucraina 2014 -2020. Este vorba despre un proiect destinat să ducă la o mai mare siguranţă a populaţiei şi a nivelului de securitate transfrontalieră, prin îmbunătăţirea instruirii comune şi a acţiunilor de cooperare în managementul situaţiilor de urgenţă. Proiectul are un buget de 7,3 milioane euro şi va fi derulat în judeţele Suceava, Maramureş, Satu Mare, Botoşani, Tulcea din România şi oblasturile Cernăuţi şi Ivano-Frankivsk din Ucraina, în parteneriat. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are calitatea de lider de proiect, iar parteneri sunt Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava (din România), Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgenţă în Oblastul Cernăuţi şi Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgenţă în Oblastul Ivano-Frankivsk (din Ucraina). În următoarea perioadă, liderul şi partenerii săi vor dezvolta cererea de finanţare, respectiv documentele tehnice aferente etapei a doua. Până la sfârşitul anului 2017, documentaţia integrală va fi transmisă CE spre aprobare, urmând ca implementarea proiectului să fie demarată în prima parte a anului 2018.

Doamna Shhaideh a vorbit cu participanţii la discuţii şi despre proiectele locale: viitorul spital regional din Iaşi, pentru care sunt disponibile fonduri prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, şi consolidarea spitalului de pneumonie. În prezent, se lucrează împreună cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii la elaborarea documentaţiei necesare pentru accesarea fondurilor pentru spitalul regional. Pentru spitalul de pneumonie din Iaşi este luată în calcul varianta consolidării, cu condiţia ca autorităţile locale să pună la punct un plan de măsuri pentru relocarea pacienţilor în momentul alocării de fonduri pentru modernizare.

Întâlnirea de astăzi face parte dintr-o serie de vizite ale viceprim-ministrului în judeţe, organizate în ultima lună, ca răspuns la invitaţia autorităţilor publice locale. Discuţiile au ca obiectiv să asigure o mai mare predictibilitate a măsurilor guvernamentale, să intensifice dialogul şi colaborarea între nivelurile central şi local din sistemul public.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.