Specialiștii vorbelor goale

Specialiștii vorbelor goale

Data de 5 octombrie a marcat în întreaga lume Ziua Mondială a Educației sau Ziua Internațională a Profesorului. Ocazie numai bună pentru politrucii ieșeni să se întreacă în… declarații și postări pe Facebook.

Citește și „Una câte una, cărămizile pe care s-ar putea clădi Iașiul sunt sparte de Mihai Chirica”

Voi începe cu președintele Consiliului Județean, Maricel Popa. Mesajul acestuia pentru Ziua Mondială a Educației sună cam așa: „Educaţia este fundamentul unei societăţi moderne, definind caracterele generaţiei de mâine şi consolidând, deopotrivă, identitatea noastră ca naţiune”. Scurt și la obiect ar spune unii. Totuși, noroc că știam semnificația zilei de astăzi, că altfel, cititind mesajul de mai sus, nu mi-aș fi dat seama ce vrea să spună Maricel Popa. Un fel de „Hai să scriu și eu ceva că am auzit că așa se face pe Facebook-ul ăsta”.

Primarul Iașului și bunul său prieten, deputatul social democrat Sorin Iacoban, sau mai bine spus comunicatorii lor, s-au întrecut în citate. Dacă Mihai Chirica îl citează pe Heraclit, Sorin Iacoban a mers pe mâna lui Confucius. Nu au lipsit nici completările citatelor despre importanța educației și a dascălilor. L-aș întreba, totuși, pe deputatul Sorin Iacoban dacă atunci când a postat mesaje xenofobe s-a gândit la importanța educației?!  În cursa pentru „cel mai bun citat” se înscrie, cu William George Ward, și Traian Dobre.

Deputatul liberal Costel Alexe a completat lista politicienilor care au vorbit despre educație. Redau întocmai mesajul acestuia: „Ziua Internationala a Educatiei este un prilej de reflecție asupra întregului sistem de învățământ care caracterizează țara noastră. Nu știu dacă e oportun sa evidențiez lipsurile despre care am tot vorbit, motiv pentru care îmi voi îndrepta atenția înspre profesorii cărora trebuie sa le mulțumim pentru devotamentul cu care își îndeplinesc meseria de dascăli, dincolo de neajunsuri. Fără dumneavoastră, nu am fi nimic! La multi ani!”. Îndrăznesc să-l întreb pe Costel Alexe ce a făcut concret pentru sistemul de învățământ românesc? Ce strategie, lege sau proiect a inițiat pentru a dezvolta educația românească? Întrebările sunt retorice, bineînțeles. Foarte important de remarcat la mesajul lui, ca și la cel al lui Sorin Iacoban, este faptul că lipsesc diacriticele. Este aproape ironic să vorbești despre educație și România și să scrii altfel decât… românește.

Ultima, dar nu cea din urmă, deputatul Cristina Nichita și-a început postarea cu o glumă (crede ea!) despre cum educația ar trebui sărbătorită tot timpul și nu doar într-o zi. De asemenea, nu am putut să nu remarc pozele cu ea în diferite ipostaze de caritate, culese parcă din albumul „Politicienii și faptele bune doar pentru poze”.

Se pare că politicienii ieșeni nu au învățat nimic. Aceștia au demonstrat încă o dată că superficialitatea este la ea acasă pe paginile lor de Facebook. Susținerea educației doar prin mesaje postate pe Facebook pentru că „e cool și la modă” nu rezolvă nimic.

Sursa foto: Facebook

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.