Speriat, Chirica anunță că încep lucrările pentru mutarea porții Cimitirului Evreiesc

Speriat, Chirica anunță că încep lucrările pentru mutarea porții Cimitirului Evreiesc

Scandalul creat după ce luni, în baza unei autorizații emise de Primăria Iași, a fost dărâmată poarta Cimiturlui Evreiesc, l-au făcut pe primarul Mihai Chirica să se grăbească să anunțe că astăzi vor începe lucrările pentru mutarea porții.

„A fost stabilit noul amplasament al porții, iar lucrările pentru fundația acesteia vor demara joi, 10 ianuarie, urmând să fie finalizate la sfârșitul lunii mai – mijlocul lunii iunie. Noua poartă va avea o structură din beton, însă elementele arhitecturale de valoare au fost deja demontate și conservate, urmând să fie montate pe noua construcție.

Reamintim că actuala poartă a Cimitirului Evreiesc este o construcție care datează din anii ’80 ai secolului XX și a fost realizată în urma mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare. Desele incidente de circulație în care a fost implicată această construcție au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalității și de Comunitatea Evreilor din Iași.

Întrucât singura proprietate din zonă a Comunității Evreilor o reprezintă Cimitirul Evreiesc și parcarea aferentă, Comunitatea a fost de acord și a cerut sprijin municipalității ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. Poarta nu este monument istoric, însă, fiind un simbol al prezenței Comunității Evreiești în Iași, s-a decis construirea unei porți noi care să păstreze și să pună în valoare elementele identității evreiești”, se arată într-un comunicat emis de municipalitatea ieșeană.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.