Substanţe periculoase în rechizitele şcolare

Substanţe periculoase în rechizitele şcolare

Cu puţin timp înainte de începerea şcolii, o asociaţie a consumatorilor din Franţa a tras un semnal de alarmă asupra a 25 de substanţe periculoase conţinute de anumite rechizite şcolare, în special de pastele de lipit, stilouri sau creioanele de colorat.

Conform rezultatelor testelor efectuate de asociaţie pe 52 de articole pentru şcoală, o treime dintre ele ar trebui evitate deoarece conţin substanţe nocive.

Printre produsele periculoase găsite în rechizite se numără ftalaţii (perturbatori endocrini) din creioanele de colorat, dar şi din creioanele de scris, formaldehida din stick-urile de lipit, diverse impurităţi cancerigene, conservanţii sau parfumurile alergene în cerneluri.

Cumpărarea unui produs de „firmă” nu este în mod obligatoriu sinonimă cu garanţia lipsei pericolului: „produsele Bic conţin foarte mulţi alergeni în cartuşele de cerneală, iar în cazul Waterman şi Paper Mate am descoperit un conţinut foarte crescut de metilsotiazolinon, un conservant în mod clar alergen”, afirmă specialiştii de la UFC-Que Choisir.

Substanţele nocive pot fi „ingerate în momentul în care copiii se murdăresc pe mâini de cerneală sau de lipici, pentru că substanţele nocive trec în piele”, mai spun reprezentanţii societăţii amintite.

Citeşte şi „Cu cât te îngraşă un pahar de vin”

Interesant este faptul că, totuşi, niciunul dintre produsele incriminate nu încalcă normele legale, deoarece „reglementările sunt mult mai vagi şi mai permisive decât în cazul altor produse, cum ar fi, de exemplu, jucăriile sau suzetele”.

Asociaţia recomandă părinţilor să se documenteze mai bine înainte de a cumpăra rechizite şcolare şi să evite în mod clar pixurile şi stilourile parfumate sau pastele de lipit cu sclipici.

Sursa foto: HuffPost

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.