Sucevenii, cocoşaţi de taxe şi impozite în 2018

Sucevenii, cocoşaţi de taxe şi impozite în 2018

Municipalitatea suceveană va majora anul viitor impozitele locale cu 19%, pentru a recupera deficitul bugetar cauzat de modificarea Codului Fiscal prin recenta ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Lungu a arătat că, până în prezent, nu au fost majorate taxele şi impozitele locale în municipiu, cum s-a întâmplat în alte oraşe şi municipii, dar pentru la anul se impune această măsură din cauza scăderii semnificative a sumelor ce vor veni la bugetul local din impozitul pe venit.

„Suntem nevoiţi ca în acest an să majorăm taxele şi impozitele locale la anumite categorii, în aşa fel să compensăm o parte din pierderile pe care le vom suferi din cauza impozitului pe venit”, a spus primarul, precizând că va propune în proxima şedinţă a deliberativului local o creştere medie de 19%.

Primarul a exemplificat cu impozitul pe locuinţe, ce va creşte de la 0,08% la 0,1%, reprezentând o creştere de circa 20 de lei la o garsonieră şi 50 de lei la un apartament cu patru camere.

Totodată, la persoanele juridice, impozitul pe clădiri va creşte de la 1,5% la 1,8%, în timp ce la clădiri rezidenţiale unde sunt persoane juridice, respectiv apartamente în care se desfăşoară activităţi ale unor firme, creşterea este de la 0,2 la 0,5%.

„Este o creştere puţin mai mare. De exemplu, la un cabinet medical, impozitul astăzi este de 88 de lei, iar după creştere va ajunge la 200 de lei pentru un an de zile. Nu cred că e foarte mult, dar aceste apartamente au caracter economic”, a spus primarul, subliniind că la niciuna dintre categoriile de contribuabili nu se atinge maximul pentru impozitele locale.

Primarul a precizat că vor fi acordate în continuare bonificaţii de 10% pentru impozitele pe clădiri şi teren. Totodată, el a spus nu va pune taxa hotelieră, iar la maşinile hibride taxa va fi redusă cu 95%.

„Nu vom pune taxă hotelieră în acest an. Vrem să încurajăm activitatea turismului în municipiul Suceava. Multe oraşe au taxe de 2-3% (…) Pentru încurajarea achiziţionării de maşini hibride şi electrice, impozitul pe aceste autovehicule va fi redus cu 95%”, a afirmat Lungu, adăugând că scutite de impozitul pe clădiri vor fi cele cu caracter social.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.