Sunt batoanele de ciocolată Kinder cancerigene?

Sunt batoanele de ciocolată Kinder cancerigene?

După salamuri, carnea roşie şi băuturile fierbinţi, a venit rândul batoanelor de ciocolată Kinder să fie legate de dezvoltarea unei forme de cancer la om?

Asociaţia germană Foodwatch a decis să alerteze populaţia în privinţa nivelului de hidrocarburi din uleiuri minerale, un compus posibil cancerigen existent în batoanele de ciocolată vedetă ale firmei Ferrero, faimoasele Kinder. Fioretto Nougats Minis de la Lindt şi Sun Rice de la Aldi sunt, de asemenea, arătate cu degetul. În total, 10 produse au fost testate de Foodwatch, iar concluziile au fost publicate în Der Spiegel.

Aceste hidrocarburi sunt denumite generic MOH (mineral oil hydrocarbons). Conform Autorităţii europene pentru securitate alimentară, impactul acestor substanţe asupra sănătăţii variază. Unele hidrocarburi, „aromatice”, pot afecta ADN-ul nostru şi pot provoca anumite tipuri de cancere. Altele, „saturate”, se acumulează în celulele noastre şi devin periculoase pentru ficat.

MOH sunt obţinute în principal din petrolul brut. Pot fi produse şi prin sinteză, pornind de la carbon, gaze naturale şi biomasă, după cum arată Autoritatea europeană pentru securitate alimentară. Compoziţia MOH este complexă şi diversă. Principalele surse în alimentaţie provin din ambalaje, aditivi, dar şi din „adjuvanţi tehnologici contaminaţi de mediu, cum ar fi lubrifianţii”.

Datele studiilor precedente au arătat că se găsesc hidrocarburi saturate în toate grupele de alimente, dar în mod particular în anumite tipuri de pâine, în brioşe şi anumite cereale. Pentru aceste produse, hridrocarburile sunt utilizate ca agenţi anti-adezivi şi de acoperire. Hidrocarburi saturate şi aromatice se găsesc, de asemenea, în budincă sau tăiţei, din cauza ambalajului lor din hârtie sau carton reciclat.

Conform ultimei pronunţări pe această problematică, Agenţia europeanăpentru securitate alimentară, studiile toxicologice realizate nu permit deocamdată limitarea utilizării acestor hidrocarburi în industrie.

Citiţi despre proprietăţile miraculoase ale afinelor!

Contactată de cotidianul Le Parisien, compania Ferrero a declarat: „La Ferrero, împreună cu toţi partenerii lanţului de aprovizionare, căutăm soluţii tehnice pentru a minimiza pe cât posibil aceste substanţe omniprezente şi pentru a evita transferul lor şi migrarea lor în alimente. De exemplu, utilizăm deja exclusiv fibre virgine venite din lanţurile de aprovizionare durabile certificate şi nu folosim niciun material reciclat pentru ambalajul principal”.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.