Supriză de proporții la Teatrul „Național” Iași

Supriză de proporții la Teatrul „Național” Iași

La Teatrul „Național” Iași, pe 10, 11, 16 și 17 martie, de la 18:00, pe scena Sălii Studio „Teofil Vâlcu”, publicul are bucuria de a vedea cea mai nouă producție „Gunoierul”, pe un text de Mimi Brănescu.

Surpriza acestui eveniment este regia colectivă realizată de cei patru actori din distribuție, implicarea lor în tot ce înseamnă construirea unui spectacol,  de la decor, costume, muzică, regie și până la joc.

Un gunoier scoate la lumină frânturi și secrete aparent bine ascunse ale vieții oamenilor chiar din resturile menajere pe care aceștia le aruncă. Pornind de aici, comedia neagră crește în intensitatea de la replică la replică, întrebările și temerile personale ale fiecăruia dintre noi nu întârzie să apară.

Despre „Gunoierul”, Teodor Corban și Constantin Pușcașu, principalii creatori ai spectacolului și deținătorii rolurilor principale, afirmă că „e o piesă-metaforă plină de sevă, care, deși scurtă, concentrază foarte multe idei, îndeamnă la meditație pe marginea unor probleme serioase de viață, totul oferit sub masca unui umor de bună calitate”.

Distribuția: Teodor Corban, Constantin Pușcașu, Anne Marie Chertic, Cosmin Maxim.

Teodor Corban a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985 la clasa profesorului Dem Rădulescu. Din 1989 este actor al Teatrului Național din Iași unde  a întruchipat peste 50 de personaje, majoritatea principale: Gogu din „Proştii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, Dobrişor în „Aceşti nebuni făţarnici” de Teodor Mazilu, Edek în „Tango” de Slawomir Mrozeck, Nae Girimea în „D’ale carnavalului” de I. L. Caragiale, Coana Chiriţa în „Chiriţa în provinţie” de Vasile Alecsandri (un spectacol cu peste 100 de reprezentații), Profesorul în „Lecţia” de Eugen Ionescu, regia: Ion Sapdaru, 1998, Menasha în „Teibele” şi demonul ei de Isaac Bashevis Singer şi Eve Friedman, Fundulea în „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, Tartuffe în „Tartuffe” de Molière, Lopahin în „Livada de vişini” de A. P. Cehov, Biedermann în „Biedermann și incendiatorii”, Peter Stockmann din „Un duşman al poporului” de Arthur Miller, Ridolfo din „Cafeneaua” de Carlo Goldoni.

Dintre rolurile și premiile care i-au marcat traiectoria ascendentă în lumea filmului, amintim: rolul lui Jderescu din „A fost sau n-a fost”, Premiul de interpretare masculină UCIN 2012- secțiunea scurtmetraj pentru „De azi înainte”, rolul Costandin din „Aferim!” (Ursul de Argint și nominalizare pentru actor la Berlinala din 2015, Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în 2016) şi „Un etaj mai jos” cu rolul Sandu Pătrașcu (film selectat la secţiunea „Un Certain Regard” – Cannes 2015, Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film European din Sevilla 2015).

Constantin Pușcașu aparține primei generații de actori ai Facultății de Teatru de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași (1994) – clasa Geta Angheluță, Sergiu Tudose, Emil Coșeru. Anul acesta împlinește 25 de ani de teatru pe scena ieșeană, iar cariera sa numără partituri dense și generoase: Hamlet din „Nu muriţi din întâmplare!” de Ion Băieşu, El din „Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu, Vaska Pepel în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, Lysander în „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, Roberto Zucco în spectacolul omonim de Bernard Marie Koltes, Vojevatov în „Fata fără zestre” de Aleksandr Nikolaevici Ostrovski, Orsino din „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, Boris Karnauhov din „Audiţia” de Alexandr Galin, Contele în „Uriașii munților” de Luigi Pirandello, Bérenger din „Rinocerii” de Eugène Ionesco, Verşînin Alexandr Ignatievici în „Trei surori” de A. P. Cehov, Profesorul„ din „Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt, Dr. Stockmann din „Un duşman al poporului” de Arthur Miller.

În anul 2016 Constantin Pușcașu a primit Premiul Juriului pentru cel mai bun actor la „Tallinn Black Nights International Film Festival”, pentru rolul Marian din filmul „Afacerea EST”.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.