Taxe și impozite mai mari pentru botoşăneni

Taxe și impozite mai mari pentru botoşăneni

Botoşănenii vor plăti din 2018 taxe şi impozite majorate. Edilii propun o majorare a dărilor locale de 18%.

Primarul Botoșaniului, Cătălin Flutur, a declarat că modificările fiscale făcute de guvern aduc autorităţile publice locale în pragul dezastrului.

„Încercăm să găsim soluţii de scăpare şi de salvare, ca să putem să funcţionăm măcar în cursul anului viitor şi, de ce nu, acelaşi lucru ar trebui să ne gândim şi pentru anii 2019, 2020 şi mai încolo. Într-o perioadă destul de încărcată cu veşti pentru unii bune, pentru unii proaste, nouă ne este foarte greu de a gândi un buget pentru 2018 pentru că, repet ceea ce am mai spus, nu este o predictibilitate pe buget, absolut deloc. Bugetul local se constituie pe două mari surse, impozitele şi taxele locale şi cotele care ne revin nouă de la bugetul de stat din impozitul pe venitul global. Impozitul pe venitul global, care venea în completarea bugetului nostru, fiind şi partea cea mai importantă, era de 16%, însă s-a redus la 10%. Împreună cu colegii din Asociaţia Municipiilor am făcut nişte calcule în timp şi sunt pierderi extraordinar de mari. Pierdem, în cel mai bun caz, măcar 40% din aceste venituri”, a explicat edilul.

În aceste condiţii, majorarea dărilor locale nu poate fi evitată, cu atât mai mult cu cât acestea nu au mai fost majorate din anul 2013.

„Ne-am propus să facem o creştere a impozitelor şi taxelor locale cu 18 procente. Această creştere de 18% nu ne permite mai nimic, este cu undeva la 30% din nevoile noastre”, a mai spus Cătălin Flutur.

În stabilirea cuantumului majorării de 18% s-a ţinut cont de faptul că ultima majorare, de 16%, a fost aprobată în 2013, fiind atunci o măsură impusă prin lege.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.