Teatru absurd la PNL Iaşi. Piesă în 11 acte

Teatru absurd la PNL Iaşi. Piesă în 11 acte

De la dispariţia lui Cristian Adomniţei de la şefia partidului şi până la alegerile de sâmbătă, 29 aprilie, la PNL Iaşi s-a jucat un fel de teatru al absurdului care a culminat cu alegerea a doi „lideri” în fruntea celor din Podu Roş.

Alegeri locale pierdute, alegeri parlamentare pierdute… opoziţie doar în zilele de post, reacţii politice inexistente… în schimb, multă agitaţie pe Facebook, în cerc închis, deoarece rufele murdare nu se spală în public, nu-i aşa? Ei, nu…

Actul 1

Mai, 2015. Cristian Adomniţei, şeful lăsat de Relu Fenechiu la conducerea PNL Iaşi, este scos din politică, dar şi de la conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, de către DNA. În filiala ieşeană a partidului începe un război care, după toate probabilităţile, nu are nicio şansă să se termine.

Actul 2

Pe 27 mai 2015, Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal, întrunit în şedinţă ordinară, a luat în discuţie asigurarea interimatului privind coordonarea activităţilor curente ale organizaţiei judeţene Iaşi, interimat generat de perioada suspendării din funcţiile politice a preşedintelui PNL Iaşi, Cristian Adomniţei. Costel Alexe este însărcinat să asigure co-preşedinţia la conducerea PNL Iaşi, alături de Dumitru Oprea, din partea PDL.

Actul 3

August, 2015. Începe nebunia competiţiei în interiorul PNL pentru alegerea celui care va candida pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi. La un moment dat s-a ajuns pe la 9 candidaţi (Dumitru Oprea, Marius Dangă, Alexandru Muraru, Eduard Boz, Vasile Cotiugă, Dragomir Tomaşeschi, Traian Dobre, Adrian Iurcan şi Teofil Bălteanu). Este momentul în care Marius Dangă îşi pregăteşte o lansare demnă de Casa Albă (dacă-i căutaţi afişele, veţi înţelege de ce spunem asta), dar şi momentul în care fostul consilier local începe să piardă din ce în ce mai mult teren în partid (nu că ar fi avut prea mult, mai ales după „prietenia” manifestată în Consiliul Local faţă de Mihai Chirica, primar interimar pe atunci)!

Actul 4

În februarie 2016, Marius Bodea ajunge şef la Organizaţia Municipală Iaşi a PNL, înlocuindu-i pe co-preşedinţii Marius Dangă şi Dragomir Tomaşeschi. Tot el este şi candidatul partidului pentru Primăria Iaşi.

Actul 5

După alegerile locale din 2016, cică s-a tăiat în carne vie în PNL Iaşi. Conducerea bicefală a partidului (Dumitru Oprea, PDL, şi Marius Alexe, PNL) a fost schimbată, iar şef a fost numit… Marius Bodea, adică exact cel care a pierdut extrem de ruşinos în faţa lui Mihai Chirica, dar şi în faţa PSD.

Actul 6

La câteva luni de la numirea în fruntea PNL Iaşi, Marius Bodea demisionează (nu va fi prima dată când va da bir cu fugiţii). Cică unul dintre motive ar fi fost numirea lui Anton Doboş la şefia (interimară) a Organizaţiei Municipale Iaşi.

În locul lui Marius Bodea este numit Teofil Bălteanu. Rezultatele lui Bălteanu la alegerile din decembrie 2016? Catastrofale.

A urmat, cum era şi normal, demisia… Până la alegerile din luna aprilie 2017, PNL Iaşi a fost condus de… nimeni!

Actul 7

Bătălii crunte (doar pe Facebook) între principalele tabere care se luptă pentru şefia PNL Iaşi. Pe de o parte Costel Alexe şi Marius Bodea, iar pe de altă parte Dorin Cristea şi Dorin Dobrincu.

Între cele două grupuri apare fostul prefect Dragomir Tomaşeschi, singurul care a încercat nişte dezvăluiri din culisele PNL în speranţa că-l va detrona pe Marius Bodea. Ca de obicei, Tomaşeschi şi-a calculat greşit paşii. A obţinut doar 4 voturi (cu siguranţă unul a fost al lui) atât la municipiu, cât şi la judeţ. Acum ce să zicem, are prieteni puţini… dar constanţi!

Foarte agitat s-a arătat Marius Dangă, actualul consilier judeţean ducând tot felul de campanii războinice pe online împotriva „cooperativei”! Rezultatul? După ce că a fost pe punctul de a pierde orice şansă de a ajunge pe vreo listă de consilieri, acum are toate perspectivele să zboare din partid… Nu are suficient curaj să se bată, dar nici suficientă experienţă politică să tacă! Vorba favoritului liberalilor, „Ghinion”!

Actul 8

Vineri, 21 aprilie 2017, au loc alegeri pentru şefia Organizaţiei Municipale Iaşi a PNL. După mai bine de 5 ore de certuri, Marius Bodea a obţinut 226 de voturi, Dorin Dobrincu – 205, Aurel Buşoi – 4, Dragomir Tomaşeschi – 4 şi Florin Antohi – 3.

Război în toată regula după numărarea voturilor, cu noul şef ales (Bodea) fugind ca potârnichea din sală. Mai mult ca o soluţie de compromis decât ca o decizie statutară, se stabileşte un tur doi al alegerilor.

Actul 9

Duminică, 23 aprilie 2017, s-au repetat alegerile pentru şefia Organizaţiei Municipale Iaşi a PNL. De fapt, nimeni nu a ştiut să explice până acum dacă a fost un tur doi sau alegeri cu repetiţie. A ieşit, ca şi prima dată, Marius Bodea, „micul Iohannis” fiind votat acum de 257 de penelişti. Istoricul Dorin Dobrincu s-a ales cu 159 de voturi, asta în condiţiile în care în „primul tur” obţinuse 206 voturi. Nu comentăm, dar se pare că în politică trădarea rămâne la ordinea zilei.

Acestea au fost primele alegeri interne ale unui partid în care s-a stabilit ca perioada de vot să fie de 3 ore, între 17.00 şi 20.00. Mai aveau puţin şi stabileau un program 7.00 – 21.00, fără exit-poll-uri şi cu date oficiale de al Autoritatea Electorală Permanentă.

Actul 10

Sâmbătă, 29 aprilie, au avut loc alegerile pentru şefia Organizaţiei Judeţene a PNL Iaşi. Supravegheaţi de Raluca Turcan şi de Ludovic Orban, peneliştii l-au ales şef pe deputatul Costel Alexe, un tânăr care s-a remarcat printr-o nonşalantă lipsă de activitate politică. Alexe a obţinut 303 voturi, fiind urmat de omul de afaceri Dorin Cristea – 44 de voturi, profesorul universitar Vasile Cotiugă – 18 voturi şi fostul prefect Dragomir Tomaşeschi – 4 voturi.

Actul 11

După cum se poate vedea, după dispariţia lui Cristian Adomniţei, conducerea PNL Iaşi a fost asigurată cam de aceeaşi oameni care au ajuns şi acum şefi. Cu alte cuvinte, pe viitor ne putem aştepta exact la aceleaşi rezultate: primar PSD, preşedinte de Consiliu Judeţean pus de PSD, cei mai mulţi parlamentari PSD…

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.