Telefonul mobil spune totul despre viaţa proprietarului său

Telefonul mobil spune totul despre viaţa proprietarului său

Oamenii de ştiinţă au reuşit să reconstituie modul de viaţă al unui număr de 39 de participanţi la un studiu, prelevând eşantioane de molecule de pe telefoanele lor mobile.

Analizând moleculele lăsate pe telefonul lor mobil, cercetătorii au putut să spună dacă era vorba despre o femeie care utilizează produse cosmetice scumpe, îşi vopseşte părul, bea cafea, preferă berea vinului, iubeşte alimentele condimentate, este tratată pentru depresie, poartă ochelari de soare, foloseşte insecticid în locuinţă şi din acest motiv petrece mult timp în afara casei.

Cercetătorii au realizat recoltări din 4 locuri de pe telefoanele mobile şi din 8 puncte de pe mâna dreaptă a participanţilor, obţinând în total aproape 500 de eşantioane. Au utilizat apoi spectrometria de masă pentru a detecta molecule plecând de la aceste eşantioane şi au identificat cât de multe posibil, comparându-le cu o amplă bază de date de referinţă.

Trebuie remarcat totuşi că această abordare nu este încă suficient de precisă pentru a identifica o persoană fără nicio umbră de îndoială, aşa cum permit amprentele digitale.

Citeşte şi „Cea mai rapidă sanie din lume”

Pentru a rafina tehnica sunt necesare mai multe molecule de referinţă în banca de date, precum cele care se află în alimentele cele mai consumate, textilele hainelor, covoare, vopseaua folosită la zugrăvirea pereţilor sau alte lucruri cu care oamenii intră în contact.

Pe lângă întocmirea de profile pentru anchetele penale, această tehnică ar putea fi utilizată între altele pentru controlul de securitate în aeroporturi şi pentru studii privind poluarea mediului.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.