Topul țărilor cu cei mai sănătoși oameni

Topul țărilor cu cei mai sănătoși oameni

Un studiu realizat de Naţiunile Unite dezvăluie ţările în care trăiesc cei mai sănătoşi oameni. Dacă Islanda ocupă locul fruntaş, România se află în prima jumătate a clasamentului.

Studiul, coordonat de experţii Universităţii Seattle şi publicat de prestigioasa revistă „The Lancet“, a luat în considerare mai mulţi factori, printre care poluarea, consumul de alcool, calitatea apei, obezitatea în rândul tinerilor, rata sinuciderilor, şi numărul crimelor.

România este plasată pe locul 74 din 188 de ţări, topul fiind dominat de Islanda, care are unul dintre cele mai performante sisteme sanitare din lume, o parte considerabilă din bugetul guvernamental fiind atribuită în acest scop. De asemenea, datorită populaţiei mici, este una dintre cel mai puţin poluate locuri din lume. Podiumul este completat, în ordine, de Singapore şi Suedia. La polul opus sunt ţările africane, Sudanul de Sud, Niger şi Republica Centrafricană având cea mai proastă situaţie în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei. Tot pe poziții inferioare se află și țări care se confruntă cu războaie și violențe extreme, precum Libia și Siria.

Citește și „Beneficii incredibile pentru sucul de struguri”

Studiul relevă şi câteva date surprinzătoare. Spre exemplu, în ciuda faptului că este cea mai bogată ţară din lume, Statele Unite ale Americii au fost depăşite în acest top de ţări precum Slovenia şi Brunei. Poziţia inferioară a SUA a fost cauzată în mare parte de numeroasele decese cauzate de obezitatea infantilă, HIV şi alcool. Totodată, Qatar, care are cel mai mare PIB pe cap de locuitor, a ocupat poziţia 89, în timp ce Rusia şi India, unele dintre cele mai mari puteri economice din lume, s-au clasat pe locul 119, respectiv 143.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.