Tradiţii de Mucenici

Tradiţii de Mucenici

Pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe cei 40 de Sfinţi Mucenici, jertfiţi pentru credinţa lor în cetatea Sevastiei (Armenia).

În calendarul popular, această zi este cunoscută ca Ziua de măcinici, fiind socotită începutul Anului Agrar, sărbătorit la hotarul dintre iarnă şi vară, dintre zilele friguroase ale Dochiei şi zilele călduroase ale Moşilor.

În ziua de Măcinici s-au suprapus două sărbători populare care marchează înnoirea sezonieră a timpului: ultima zi a Babei Dochia când, conform tradiţiei, aceasta moare şi se preface în stană de piatră, şi prima zi a Moşilor.

Obiceiurile acestei sărbători populare se înscriu într-un scenariu ritual specific Anului Nou: prepararea alimentelor rituale (Sfinţi, Sfinţisori, Brădoşi, Măcinici); beţia rituală atestată de tradiţia populară, care susţine că e bine să bei în această zi 40 sau 44 de pahare de vin; deschiderea mormintelor şi porţilor Raiului pentru revenirea sufletelor printre cei vii; aprinderea focurilor de Măcinici prin curţi şi grădini, în faţa caselor şi în câmp; purificarea oamenilor şi vitelor prin stropirea cu apa sfinţită; aşteptarea spiritelor morţilor cu scaune şi mese întinse la focurile de Măcinici; observaţii şi promisiuni meteorologice; retezatul stupilor (scoaterea mierii de albine); tăierea primelor corzi de viţă-de-vie ş.a.

Măcinici se numesc şi spiritele moşilor şi strămoşilor, 9 martie fiind şi o zi a morţilor, când li se împărţeau nu numai măcinici, ci şi fasole sleită, nuci, poame, alune. În satele bucovinene, se făceau praznice, ocazie cu care se împărţeau câte un colăcel, lumină aprinsă şi un pahar cu băutură. Jertfele şi sacrificiile umane săvârşite în vremurile preistorice în ziua Anului Nou sunt amintite astăzi de formele antropomorfe ale aluatului fiert sau copt în ziua de Măcinici şi mâncat sacramental.

Obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare de vin în ziua de 9 martie este o reminiscenţă a sărbătorilor bahice ale antichităţii. Oamenii credeau că vinul băut la Măcinici se transformă de-a lungul anului în sânge şi în putere de muncă. Dacă cineva din satele în care se practica obiceiul nu putea bea atâtea pahare pline cu vin, trebuia să guste sau cel puţin să fie stropit cu vin. Numărul paharelor de vin băute ar corespunde cu numărul Sfinţilor Mucenici din Sevastia, care poartă diferite nume zonale: Moşi, Sfinţi, Sfinţişori, Mucenici ş.a.

În ziua de 9 martie se făceau numeroase pronosticuri meteorologice ale noului an. Dacă pământul este îngheţat în această zi, se zice că toamna nu vor fi brume şi oamenii pot semăna porumbul cât de târziu; iar dacă nu îngheaţă, toamna va pica bruma devreme şi din cauza aceasta oamenii trebuie primăvara să semene repede. De asemenea, se crede că aşa cum va fi timpul în ziua de Măcinici, tot aşa va fi întreaga primăvară.

Credinţa că începutul simbolic al activităţilor economice la Anul Nou aduce spor şi belşug era foarte puternică, iar în ziua de 9 martie era scos plugul în ţarină şi se trăgea prima brazdă. Ieşirea cu plugul în moşie avea valoare simbolică, întrucât din acel moment începea anul agrar.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.